Iako se za riblje ulje smatra kako drži ključ zdravijeg i dužeg
života, jer je pravi rudnik omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu
triglicerida, visoki krvni tlak i smanjuju rizik od srčanog udara, ono neće
puno pomoći osobama kod kojih se već razvila Alzheimerova bolest.
Osobe koje jedu velike količine ribe značajno mogu smanjiti svoj
rizik razvijanja Alzheimerove bolesti i moždanog udara, upravo zbog učinka
omega-3 masnih kiselina. Dokosaheksanoična kiselina (DHA) je jedna od dviju bitnih
masnih kiselina u ribljem ulju i nalazi se u velikim količinama u našem mozgu.
Druga vrsta omege, eikosapentanoična kiselina, ne nalazi se u mozgu.
Američki su istraživači ustanovili kako dodaci DHA mogu usporiti
razvijanje Alzheimerove bolesti, no kada su analizirali njegov učinak kod osoba
u početnom stadiju alzheimerove bolesti, ustanovili su kako nije bilo nikakvog
učinka.
Razočaravajuća spoznaja rezultat je 18-mjesečnih kliničkog
istraživanja u koje je bilo uključeno preko 400 ispitanika s blagom do
umjerenom Alzheimerovom bolesti. “Nažalost, niti u jednom kliničkom
mjerenju nismo vidjeli dobrobiti dodataka s DHA”, izjavio je dr. Joseph
F.
Quinn s Medicinskog fakulteta u Oregonu, ujedno i voditelj istraživanja.
Studije koje povezuju jedenje ribe i obranu od senilnosti zbog
Alzheimerove bolesti obično podrazumijevaju dugoročnu konzumaciju ribe, a ne
režim prehrane bogat ribom jednom kada se pojave simptomi.
Studija je objavljena u časopisu The Journal of the American
Medical Association, posvećenom
problemima koji idu ruku pod ruku sa starenjem.
K. Horvat