Origano - smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Origano – smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja

Možete li zamisliti pizzu bez origana, začina koji je intenzivnog okusa i mirisa? Osim što je savršen dodatak hrani, on čuva i naše zdravlje..

Origano je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.

Origano možete konzumirati u svježim ili sušenim listićima (ušeni su lističi aromatičniji) te u obliku čaja.

10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!

Začin bogat antioksidantima 

Sadrži i brojne nutrijente kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, nijacin i beta karoten, kao i druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidantima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica.

Origano sadrži ružmarinsku kiselinu koja djeluje kao snažan antioksidans te pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

Kitchari – najzdraviji obrok prema ayurvedi

“Znamo da origano posjeduje protubakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani”, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island.

A. A.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo