Ako bacate dijelove voća i povrća nakon čišćenja, razmislite još jednom! Upravo ti dijelovi namirnica obiluju nutrijentim, a možete ih iskoristiti i u pripremi ukusnih jela.
Ako u procesu čišćenja i guljenja voća i povrća jednak dio namirnice završi
u smeću, kao i na vašem tanjuru, imate pogrešne navike! U tim se
dijelovima skriva obilje nutrijenata, iako ih možda vi bacate kao manje vrijedne. Tijekom
procesa rasta povrća oni su izloženi drugačijim uvjetima nego glavni
dio ploda te zato imaju svoje vlastite prednosti.
Evo koje dijelove namirnica ne biste trebali tako olako bacati:
Zeleni dio mrkve (lišće mrkve)
Ovi dijelovi mrkve obiluju klorofilom – radi se o izvrsnom izvoru magnezija
koji je važan za krvni tlak i jake kosti i mišiće. Sadrže i kalij koji
doprinosi pravilnom radu probavnog sustava i pomaže u prevenciji osteoporoze. Studija iz 2011. godine potvrdila je kako su osobe
koje ne unose dovoljno kalija u organizam pod najvećim rizikom od srčanih
bolesti. Zeleni dio mrkve
sadrži i vitamin K, koji je bitan za zdrave kosti, a ne nalazi se u samoj
mrkvi. Zbog visoke količine kalija,
ovaj dio mrkve može biti gorkog okusa, pa ga je najbolje sitnije nasjeckati i
dodati u miješanu salatu, ili ga možete koristiti u pripremi
povrtne juhe.
Kora mladog krumpira
Kora mladog krumpira sadrži kalij, vitamin
C, željezo i vlakna, a kora samo jednog krumpira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog
unosa dijetnih vlakana. Hrana koja obiluje vlaknima pomaže kod regulacije
probave i snižava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Također ćete uz vlakna
biti dulje siti; jedna američka studija potvrdila
je kako su žene koje su povećale unos vlakana sa 12 na 24 grama dnevno apsorbirale
90 kalorija dnevno manje. Krumpir dobro
operite, narežite na tanke ploške, pokapajte maslinovim uljem, dodajte sol i
papar i napravite zdravu varijantu
“čipsa”. Možete dodati i malo
omiljenog začinskog bilja.
Kora jabuke
Crvena ili zelena, kora jabuke sadrži vlakna koja snižavaju kolesterol i
kvercetin, fitokemikaliju koja ima antiupalna i antioksidativna svojstva. Ipak, imajte na umu da su jabuke danas u
velikom broju slučajeva špricane pesticidima, pa birajte organske. Koru
jabuke možete ubaciti u blender i koristiti kao jedan od sastojaka voćnih
smoothieja ili ih nasjeckajte i i dodajte u jutarnju zobenu kašu, dok ju još
kuhate. Toplina će omekšati koru, no i dalje će dati vašem doručku pomalo
hrskav okus.
Stabljika blitve
Prema jednom njemačkom istraživanju, stabljike blitve
sadrže aminokiselinu glutamin, koja jača imunološki sustav i sposobnost tijela
da se oporavi nakon ozljede. Stabljike blitve obiluju i vlaknima; možete ih
jesti sitno nasjeckane i pripremljene zajedno s ostatkom
(lišćem) blitve. Imajte na umu kako se stabljike dulje kuhaju, pa ih možete
staviti u lonac prije nego dodate listove blitve.
Lišće celera
Sadrži i do pet puta više magnezija i kalcija nego sama stabljika. Magnezij
je važan za sintezu proteina i metabolizam, dok je kacij, osim za kosti, nužan
i za zdravlje mišića i krvnih žila. Lišće celera bogato je i antioksidansima te
ima protuupalna svojstva. Lišće celera možete narezati i dodati u salatu po
izboru.
Lišće brokule
Porcija lišća brokule od 30
grama opskrbit će vas s 90 posto potrebne dnevne razine vitamina
A, koji je važan za imunitet organizma i zdravi vid. Lišće brokule također je
dobar izvor vitamina C, jedna porcija sadrži oko 43 posto potrebne dnevne doze ovog
vitamina. Što se tiče kuhanja, lišće brokule možete pripremati jednako kao i
špinat, a manji listovi mogu se dodati u miješanu salatu.
D.Š.