Oči su vam stalno umorne, crvene i osjetljive? Bez brige, ovaj problem vrlo lako možete riješiti pravilnom prehranom.
Svi znamo da je mrkva povrće koje pridonosi zdravlju očiju. No, kojom još hranom možemo poboljšati kvalitetu vida? Donosimo popis namirnica koje blagotvorno djeluju na oči!
Zeleno povrće
Špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i
zeaksantinom. Ovi sastojci sprječavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno. Primjerice, špinat uključite u ručak, a brokulu jedite za
večeru.
Voće
Ako želite zadržati oštar vid, jedite voće bogato antioksidansima.
Borovnice, višnje, naranče i šljive odličan su izbor. Antioksidansi uništavaju
slobodne radikale, pa voće jedite nekoliko puta dnevno.
Mrkva
Mrkva na dan za bolji vid – mrkva je najpoznatija hrana koja štiti vid. Jedna je od rijetkog povrća koje
obiluje betakarotenom i pektinom.
Betakaroten i vitamini C i E
Odlična zaštita protiv mrene je hrana koja sadrži vitamine C, E i
betakaroten. Nemojte zaboraviti niti na cink, folnu kiselinu i vitamine B6 i
B12. Jedite što više agruma, tamnog grožđa i algi. Ako već ne stignete jesti
svježe namirnice, možete uzeti i multivitaminske tablete.
Omega – 3 masne kiseline
Omega – 3 masne kiseline koriste srcu i krvožilnom sustavu, a neke studije
potvrđuju pozitivan učinak i na oči. Stoga
dva do tri puta tjedno odaberite riblji meni. Najviše omega-3 masnih kiselina
sadrže tuna i losos. Nije loša ideja niti uzimati dodatke prehrani koji sadrže
ove esencijalne kiseline.
Potrudite
se u svoju prehranu uključiti i papriku, bazgu, rajčicu, soju i peršin.
D. Šorgić