Hrana i recepti

Hrana i recepti

Otkrijte jednostavne trikove kako ubrzati metabolizam

Shutterstock

Mnogo dodataka prehrani nudi se za ubrzavanje metabolizma, kako bi se iz tijela “ekspresno” uklonile štetne tvari i potaknulo sagorijevanje suvišnih masnoća.

No mnogi stručnjaci za prehranu ističu kako takozvano ubrzavanje metabolizma nije nikakva “filozofija” nego se temelji na jednostavnim postupcima koji omogućuju zdravu i nesmetanu probavu, a time i učinkovitu izmjenu tvari – metabolizam.

Bez “preskakanja”, molim!

Nemojte preskakati obroke i uvijek doručkujte jer su vaš želudac i slezena u naponu snage ujutro, a uz to vam preostaje cijeli dan da potrošite kalorije iz obroka. Ako želite ubrzati metabolizam, jedite ujutro jer inače u vaš mozak stigne signal da hrane nema, što on protumači kao oskudicu. Tada se u tijeli oslobađaju hormoni stresa, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi smanjilo potrebu za hranom, a kad kasnije pojedete svoj obrok, u tijelu se izluči više inzulina da bi se stvorilo više zaliha masti i izbjegla oskudica hranom.

Jedite manje količine hrane više puta na dan. Odvojite vrijeme za obrok, jedite polako i dobro sažvačite hranu. Ne jedite u hodu, tijekom vožnje ili kad ste uzrujani. Izbjegavajte kasne večernje obroke prije spavanja.

Dobitna kombinacija

Pravilno kombinirajte hranu kako bi tijelo učinkovitije preradilo masnoće te maksimalno iskoristilo hranjive tvari, enzime i proteine. Za lakšu probavu, preporučuju se obroci koji sadrže samo voće, te kombinacije žitarice s povrćem, tjestenina s povrćem, grah s povrćem, riba ili meso s povrćem, mahunarke/grah sa žitaricama.

Probavu opterećuju sljedeće kombinacije: žitarice s mliječnim proizvodima ili mesom, voće s povrćem, voće s mesom, voće sa žitaricama ili mliječnim proizvodima.

Voće se preporučuje jesti samo (ako je moguće ujutro, na prazan želudac), barem 30 minuta prije ili nakon ostalih vrsta namirnica.

Ne miješajte ugljikohidrate i proteine

Ako ste pojeli obrok ugljikohidrata (npr. žitarice i proizvodi od žitarica, krumpir, med, slatkiši) pričekajte barem dva sata prije nego što pojedete proteinski obrok. Ako ste prvo pojeli proteinski obrok (npr. meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, tofu i ostale namirnice od soje), pričekajte barem tri sata prije nego što pojedete ugljikohidrate. Naime, proteini se probavljaju puno sporije nego ugljikohidrati, pa ih nije dobro “miješati”.

Jedite što manje zašećerene i industrijski prerađene (rafinirane) hrane, a uzimajte pet puta na dan voće i povrće, najbolje tri obroka povrća i dva obroka voća (ukupno oko 600 grama). Tako ćete dobiti dovoljno takozvanih balastnih tvari odnosno vlakana koja intenzivno pročišćuju organizam.

U pogonu od jutra

Čim se ujutro probudite, u čašu tople vode iscijedite limun i to popijte. Tijekom dana popijte najmanje osam čaša vode. Za bolji metabolizam preporučuje se i čaj od koprive.

Mnogi ljudi osjetljivi su na kravlje mlijeko jer je teško probavljivo. Umjesto toga probajte mlijeko od žitarica (npr. riža i zob).

Zdrave masnoće

Jedite sjemenke bundeve i suncokreta, orašaste plodove i ribu, tako ćete opskrbiti tijelo zdravim, nezasićenim masnoćama koje potiču metabolizam i olakšavaju gubitak suvišnih kilograma.

Izbacite alkohol: on oslabljuje jetru, najvažniji organ za metabolizam masnoća. Pivo i vino puni su šećera, a alkohol pojačava i apetit.

Ne provodite dijete koje zabranjuju unos određenih vrsta hrane jer one usporavaju rad metaboličkih enzima pa se masne stanice “napuhnu”, napune toksinima i pohrane se u tkivu. Tako gubite mišićni tonus i postajete bezvoljni. Radije si priuštite normalne količine hrane, pridržavajući se gore spomenutih pravila.

Dijeta bez muke – promijenite prehranu samo jedan dan za manje kilograma

I. V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo