Ove prehrambene navike mogu dodati 13 godina vašim godinama pa ih je pametno izbjegavati - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ove prehrambene navike mogu dodati 13 godina vašim godinama pa ih je pametno izbjegavati

Pazite što jedete ako želite živjeti dulje!

Nova studija čiji su rezultati objavljeni u magazinu PLOS navodi kako promjene u prehrani mogu dodati od 6 do 13 godina vašim stvarnim godinama, isto tako promjena tih navika vas može dugo ostaviti mladima ali i pomoći pri očuvanja zdravlja

Kako bi došli do zaključka znanstvenici su pratili tipičnu zapadnjačku prehranu koja se većinom sastoji od crvenog procesuiranog mesa, dodanih šećera, zaslađenih napitaka i rafiniranih ugljikohidrata. 

Tada su ih usporedili s dijetom koja se naziva optimalnom, a sastoji se od manje dodanih šećera, crvenog mesa, ali je visok udio cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća te ribe.  Otkrili su kako osoba koja ima 20 godina i prebaci se s isključivo zapadnjačkog stila prehrane na ovu optimalnu, mogu svom životnom vijeku dodati čak 10 do 13 godina! 

Procjenjuju da najbolji rezultati dolaze od mlađe populacije, ali ako uvedemo promjene u bilo kojem trenutku u životu, možemo si učiniti puno dobroga tako. Studija ističe i kako će osoba koja ove promjene odluči napraviti kada napuni 60 godina moguće ipak živjeti dulje, a procjenjuje se da si tako može dodati 8 do 9 godina života. 

Ako imate više od 60 godina, što češće izbjegavajte ova pića

Gdje žive najdugovječniji ljudi?

Kada pogledamo mjesta na kojima stanovnici žive najdulje, primjećuje se da njihov način prehrane se podudara s optimalnim načinom prehrane, navode znanstvenici u studiji. Na primjer, postoji 5 Plavih zona na svijetu, a radi se o područjima koja imaju najviši postotak stanovnika koji su napunili 100 godina te se primjećuje kako se njihova prehrana bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću. Mnogi stanovnici tih regija najviše vole jesti ribu, a meso se konzumira samo u rijetkim prilikama.

Upravo takav način prehrane donosi brojne zdravstvene dobrobiti zdravlju te mogu smanjiti rizik od hipertenzije, bolesti srca i mozga. 

Istraživanja su također pokazala kako konzumacija crvenog mesa donosi veći rizik od koronarnih bolesti. Ovo istraživanje je još jedan podsjetnik velike uloge prehrane u našem životu i njenog utjecaja na naše zdravlje.

Savjeti za zdrav i dug život 

Dan Buettner, osnivač filozofije „Plava zona“ ima nekoliko savjeta kako živjeti dug i zdrav život.

Iza ideje Plave zone stoji dinamičan životni stil, a bazira se na saznanjima autora nakon što je posjetio 5 zemalja svijeta a u kojima je najveći broj stanovnika koji su proslavili stoti rođendan. Njegov rad se zasniva na životnom stilu – od onoga što jedemo, koliko se družimo i kako faktori iz okoliša utječu na naš život. Dok su možda neke ideje pomalo apstraktne, Buttner izdvaja nekoliko jednostavnih koraka koje možete svaki dan koristiti kako biste živjeli dulje i bili zdravi.

1. BOCA VODE UVIJEK PRI RUCI

Kako bi tijelo pravilno funkcioniralo potrebna mu je tekućina, a jedno od najjednostavniji i najzdravijih napitaka je sigurno voda, a vaš je zadatak da ju nosite kamo god krenuli. Dr.  Ellsworth Wareham, koja je stanovnik jedne od Plavih zona je u intervjuu izjavila kako nikada ne prođe pokraj izvora ili fontane a da ne napuni svoju bocu svježom vodom.

Svakodnevna konzumacija vitamina D može spriječiti razvoj ovih sve češćih bolesti

2. PRAKTICIRAJTE PRAVILO OD 80 POSTO

Plava zona je i Okinawa u Japanu gdje danas postoje najstarije žene na svijetu. Iako smatraju da i životni stil i prehrana utječu na dugovječnost, veliku pažnju pridaju konceptu “hara hachi bu” koji nas podsjeća da trebamo prestati jesti kada smo 80 posto već siti. To znači da u trenutku kad prestanete osjećati glad morate prestati jesti. Potrebno je malo vježbe kako bi se želudac naučio osloniti na mozak i znati da je pun kako bismo mogli svjesnije jesti i prestati gutati hranu na vrijeme.

3. HODAJTE

Jedna stvar koja je konstanta u zemljama Plave zone je umjerena fizička aktivnost svakog dana, a to može značiti da ćete vrtlariti, prošetati gradom ili hodati do posla. Kako biste ovu naviku lakše preuzeli, pokušajte hodati za početak stepenicama a ne voziti se liftom, koristite bicikl umjesto automobila. Tako ćete se fizički osnažiti a da toga nećete biti niti svjesni.

4. ZAKAŽITE VRIJEME ZA DRUŽENJE

Podrška okoline je važna za dugovječnost i može prevenirati razvoj bolesti kao što je demencije. U Okinawi prate tradiciju koja se naziva „moai“ gdje se ustanovi grupa vjernih i vrijednih ljudi u životu koji će osobu pratiti kroz pobjede i poraze, a kako bi to i vi postigli, odredite vrijeme u tjednu kada ćete se družiti s bliskim prijateljima – bilo gdje. Nije važno što radite s prijateljima već da ne izbjegavate druženja.

5. OKRUŽITE SE POTPOROM

Prijatelji i obitelj imaju velikog utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje, a upravo stanovnici plavih zona kažu da je okruženje njihova sigurnosna mreža. Kako biste ovo ukomponirali u svakodnevicu, pozovite prijatelje i obitelj da sudjeluju u vašim zdravim navikama. Napravite zdrav obrok, pozovite ih u šetnju, okružite se osobama koje imaju slične želje.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo