Zdravlje

Zdravlje

Ako imate više od 60 godina, što češće izbjegavajte ova pića

Alkohol više ne biste trebali konzumirati kao u mladosti…

To da drugačije podnosite alkohol danas kad imate 6o i više godina nije samo u vašoj glavi: što smo stariji to je osjetljivost na alkohol veće. Ako se alkohola ne možete odreći, onda pazite da ste dobrog zdravlja. Treba paziti što se bira, a evo što kažu stručnjaci; koja to alkoholna pića morate u ovim godinama izbjegavati. 

1. Žestoka pića

Stručnjakinja za zdravlje Christina Green savjetuje da zaboravite ovakva pića jer se radi o iznimno jakim napicima. 

“Alkoholna pića jače osjećamo što smo stariji a kako ona bude osjećaj da sve možete, dolazi do rizika od fizičkih nesreća. Tu je i rizik kojeg donosi kombinacija alkohola i lijekova koje mnoge starije osobe uzimaju što može biti iznimno opasno”, dodaje. 

2. Vinjak

Liječnik Mark Davis, navodi kako su neka pića ipak gora od drugih a vinjak je jedan od njih jer uzrokuje jak mamurluk što u tim godinama može biti teško za podnijeti. Ovo piće ima i najviše razine kemikalija koje nastaju tijekom fermentacije, a koji su opasni za jetru jer ih teško razgrađuje, što će i uzrokovati te jake simptome mamurluka. 

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

3. Pivo 

Davis savjetuje starijim osobama da paze kakvu pivu piju te dodaje kako bi se trebali odlučiti za onu s jako malo alkohola ili onu bez alkohola. Ako na pivi piše “light” to se ne odnosi na boju pa ona mogu imati jako puno alkohola stoga treba pročitati što stoji na deklaraciji i provjeriti postotak alkohola. Ako nikako ne možete podnijeti pivo bez alkohola, onda svakako pazite da ga ne pijete u velikim količinama, ali od jedne čaše ovog hladnog napitka vam ništa neće biti. 

4. Bijelo vino 

Iako stručnjaci navode kako čaša vina jest dobra za zdravlje, bolje je ipak ne konzumirati određene vrste. Ako imate 65 i više godina, bijelo biste vino trebali izbjegavati jer sadrži velike količine sulfita, kemikalija koje poboljšavaju izgled ali i okus vina. Davis savjetuje da radije popijete čašu crnog vina, a ono sadrži i brojne dobrobiti. Istraživanja tvrde kako crno vino je bogato flavonoidima koji su snažan antioksidant i pomažu organizmu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih stanica. 

Crno vino je dobro i  za srce jer opušta i stimulira kardiovaskularni sustav. Kao i u svemu, i u ispijanju vina je umjerenost najvažnija pa zato napominjemo da je dovoljna čaša vina. Tko uživa u malim količinama vina uživa i u dobroj memoriji. produktivnosti, zdravoj razini šećera u krvi te umanjuju šanse za nastanak raka debelog crijeva.

5. Slatka pića 

Ako se radi o alkoholnom slatkom napitku, nemojte misliti da je u njima jako malo alkohola. Kako okusom dobro “zamaskiraju” alkohol, mogli biste ih popiti više nego je pametno, a ona su posebno opasna za osobe koje imaju određena stanja, poput dijabetesa. Prema pisanju Centra za kontrolu bolesti broj osoba koje imaju dijabetes je porastao za oko 30 posto. 

U 4 jednostavna koraka provjerite svoju štitnjaču – potrebna vam je samo čaša vode

“Slatka alkoholna pića su jako opasna za starije osobe koje imaju dijabetes jer sadrže ugljikohidrate koje će tijelo pretvoriti u glukozu. Dodani šećeri samo povećavaju količinu koja se otpušta u tijelo (glukoze) i mogao bi vam samo otežati kontrolu stanja”, zaključio je Stephan Baldwin, stručnjak za zdravlje starijih osoba. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo