Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su jela koja ne biste trebali naručiti u restoranu – postoji dobro objašnjenje

Neke vam stvarno ne bi pale na pamet…

Ispitani su djelatnici u restoranima o tome što nikada ne bi jeli, bilo da se radi o otrovanju hranom ili bakterijama koje vrebaju…

Salata kristalka

Pristupačna, uvijek dostupna i dugotrajna. No, upravo je ona jedna od stvari koju ne biste trebali naručivati u restoranima jer plaćate previše za namirnicu koja je bezukusna, a glavni joj je sastojak voda, čak 95 posto. „Možemo reći da je skuplja 20 posto od prave vrijednosti“, navodi šef kuhinje u restoranu Prima u Kaliforniji, Peter Chastain. Dodaje kako razne bakterije mogu pronaći mjesto u pukotinama salate.  Iako se salata pere, poslužuje se vlažna – što je crvena zastava. Uz kombinaciju te mlake vode i majoneze, samo je pitanje kada će se katastrofa dogoditi.

Popularni obroci

Možda mislite da su najprodavaniji obroci na meniju najzdraviji, ali pripazite jer će se i u restoranima takva hrana vjerojatno pripremiti unaprijed, a one koje se pakiraju u folije i vrećice imaju dovoljno vremena da se u njima razvije svašta što može uzrokovati kasnije zdravstvene probleme. Savjet izvršnog direktora restorana Expert Witness, Howard Cannon savjetuje da naručite manje popularnu opciju koja će se vjerojatnije pripremati odmah prije posluživanja. „Bilo što  stoji na čekanju, prekriveno majonezom vjerojatno nije dobar odabir“ dodaje.

Evo zašto ne možete kakati kada ste u novom okruženju i zašto vas kava uvijek ‘potjera’ na toalet

Besplatni zalogaji

Orašasti plodovi, pereci i ostale besplatne stvari se često ne poslužuju svježe otpakirani kada vi sjednete za stol. Možete to slikovito sebi predočiti – kao da jedete hranu iz ruku stranca. Zgodna je i informacija kako se navečer vjerojatno pospremi ono što je ostalo kako bi se drugog dana poslužilo opet.

Meso koje ima kost

Mali komadi mesa koje imaju kosti, poput pilećih zabataka, se teško kuhaju do savršenstva jer vanjski sloj brzo može zagorjeti. Rezultat je često – hrskavo izvana, a sirovo iznutra. Za razliku od kratke pripreme bifteka ili tatarskog bifteka, nedovoljno termički obrađena svinjetina ili piletina mogu predstavljati pravu prijetnju zdravlju.  Naravno i da meso koje ima kosti sadrži i manje mesa pa se može reći da ćete preplatiti obrok.

Specijaliteti s umakom

Kako bi izbjegli nedostatak namirnica, restorani često naruče više namirnica nego što je potrebno. Na kraju dana, one kojima nije istekao rok trajanja, sutra mogu postati specijaliteti restorana, ukrašeni umakom.

„Pripazite na neki skupi dodatak koji se koristi kako bi se prekrio pravi okus, pazite na to kako je meso rezano, je li prekriveno umakom i tjesteninom, je li možda pripremljen kao gulaš“, savjetuje Stephen Zagor, osnivač konzultantske firme Hospitality & Culinary Resources.

Hrana koju možete samo pripremiti

Restorani koji imaju prijenosne „male roštilje“ za pripremu hrane na stolu,  zvuči kao puno zabave. ALI: „Pripremanje hrane na stolu donosi puno rizika za zdravlje jer netko može kihnuti u nju, a i može se nedovoljno obraditi“, kaže Chastain te dodaje da pripremu hrane uvijek prepustite profesionalcima.

Mesne štruce

Ako niste znali često te mesne štruce sadrže više dodataka od samog mesa, ali se smatra da ako se upakira u dovoljno začina i umaka – to se neće niti primijetiti. Kako bi povećali prodaju često se ovom jelu pripisuju dodatci poput „domaći recept“ ili „mamin recept“, a stručnjak smatra da je pametnije naručiti hamburger ili odrezak.

Morski plodovi iz neke tamo zemlje…

Ako restoran nije poznat po svojim receptima s hranom iz mora, nema garancije da ćete dobiti ono što ste naručili.

„U otprilike 70 posto slučajeva nećete dobiti lignje iz mora koje piše na meniju“, navodi  James Anderson, šef odjela za okoliš i prirodne izvore ekonomije na sveučilištu Rhode Island u magazinu Wall Street Journal’s SmartMoney. Odgovornost tu ne mora biti samo na restoranima već i dobavljači ponekad mogu isporučiti „krivu robu“.

Sladoled

Osim ako nije egzotičan ili napravljen u restoranu, nije vrijedan novca, vremena a niti broja kalorija koje unosite. „Ideja da u restoranu ostavim veliku količinu novca za nešto što mogu nabaviti u lokalnoj trgovini ili samo zato što je „marka“ je meni potpuno nelogična i nikada to ne bih napravio“, pojašnjava Mark Ladisky, viši konzultant za Synergy Restaurant Consultants.

Ovu namirnicu trebate jesti navečer da bi se masnoće otapale dok vi mirno spavate!

Piletina

Onaj tko naručuje piletinu je – kokoš: „U pravilu ne postoji ništa posebno u pripremi piletine što bi okupiralo moju pažnju“, navodi Ladinsky te dodaje kako je piletina sigurno jednostavan odabir, ali propuštate mnoge druge okuse zato budite odvažni i isprobajte nešto što ne možete u 5 minuta pripremiti samo kod kuće.

Pizza

Zlatni je rudnik za mnoge restorane: namirnice su jeftine, a zarada velika, pa će naručivanje pizze iz restorana koji nije posvećen tome da se ona priprema kako treba, je gubitak novca a i rajčice, smatra Ladynski. „Ne mogu savjetovati da novce bacate na malo bolju verziju zamrznute pizze. Za jednu Margaretha pizzu je potrebno u New Yorku izdvojiti oko 4 dolara, a vi ćete ju u restoranu platiti oko 10. Sami izračunajte isplati li se“.

Košare s kruhom

Košara s kruhom je nešto što stoji na čekanju u restoranu, ali je isto tako i nešto što će stajati na stolu i čekati vas. Ne uzimajte kruh iz košare pa i ako je vrhunske kvalitete.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo