Mnogima je paprika omiljena namirnica za pripremu salata i glavnih jela, a osim što je jako ukusno, ovo je povrće i čuvar našeg zdravlja. Nova je studija potvrdila kako upravo paprika može znatno smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti i to zahvaljujući nikotinu!
Jeste li znali da paprike i rajčice, između ostalog, sadrže i nikotin? Novo istraživanje potvrdilo je da konzumiranje takvih namirnica pomaže u snižavanju rizika od Parkinsonove bolesti.
Prethodna su istraživanja otkrila kako su pušenje i duhanski
proizvodi povezani s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, a
stručnjaci vjeruju kako upravo nikotin ima zaštitni učinak. Duhan pripada obitelji
biljaka pomoćnica odnosno Solanaceae, a neke biljke iz ove obitelji su jestivi
izvori nikotina.
Nova je studija uključila gotovo 500 osoba kojima je nedavno
dijagnosticirana Parkinsonova bolest te drugih 650 osoba koje nisu imale tu bolest, a ispitanici su
odgovarali na upitnike o konzumaciji duhana i prehrani.
Općenito govoreći, konzumacija povrća nije imala učinak na rizik od
Parkinsonove bolesti. No, što je više
povrća iz obitelji pomoćnica osoba jela, rizik od Parkinsonove bolesti je bio
manji. Povezanost ova dva faktora najviše se vidjela na primjeru jedenja
paprike, navodi se u istraživanju objavljenom u ovomjesečnom izdanju časopisa Annals
of Neurology.
Zaštitni učinak ovog povrća primijećen je u najvećoj mjeri kod osoba koje ranije nisu
uzimale duhan, ili su to činile u malim količinama.
“Naša je studija prva koja se bavi učinkom nikotina iz namirnica i
rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti”, rekla je doktorica Susan Searles
Nielsen sa sveučilišta Washington. “Slično drugim istraživanjima koja su
ukazivala na to da duhanski proizvodi mogu sniziti rizik od Parkinsonove bolesti, naše
istraživanje sugerira kako i nikotin iz paprike ima sličan zaštitni učinak, ali manje toksičan.”
Nielsen i kolege preporučili su daljnje istraživanje kako bi se temeljitije
istražila povezanost nikotina iz namirnica i Parkinsonove bolesti, kao mogućeg puta prema prevenciji ove bolesti.
D.Š.