Iako ga mnogi ne vole jesti, patliđan je korisno imati u kuhinji jer se od njega može pripremiti – svašta.
Naučite kako odabrati pravi patliđan i od njega napraviti ukusno jelo – Baba ganuš.
Iako ga mnogi ne vole jesti, patliđan je korisno imati u kuhinji jer se od njega može pripremiti – svašta.
Ovo ukusno povrće je proslavila jedna od glavnih uloga u glasovitom francuskom ratatouille, specijalitetu od povrća na bazi paprika, tikvica i patlidžana uz dodatak luka, češnjaka, maslinova ulja i začinskog bilja.
Grašak – uklanja umor, poboljšava raspoloženje, regulira krvni tlak…
Patlidžan je, osim toga, omiljen i u punjenom obliku pečenom u pećnici ili kao sastojak umaka za prelijevanje riže ili tjestenine. Primat u pripremanju jela od patlidžana drže zemlje Mediterana.
Kakvog je okusa i može li se jesti sirov?
Patliđan su čvrsti, ali pomalo nalikuju spužvi – nema u središtu onaj dio koji nalikuje na gel poput krastavca. Kada se jede sam i sirov ne može se pohvaliti punoćom okusa pa je potrebno kuhati ga ili peći. Možete ga smatrati tofuom u svijetu povrća. Lako se priprema i podnosi dobro svakakve okuse pa mu svašta možete i dodati. Isto tako mu tretiranje na temperaturi jako dobro odgovara jer će upiti mirise i okuse začina, ulja i ostalih dodataka, a koliko će okusa imati ovisi o tome koliko dugo se kuha i na koliko jakoj vatri. Nakon obrade okus mu je puniji, tekstura svilenkasta, a u ustima se topi.
Postoji li recept koji bi svatko morao probati?
Zanima vas, ali ne možete odlučiti kako ga pripremiti? Prvi recept kojeg biste mogli isprobati je baba ghanoush.
- 1 veliki patliđan
- Maslinovo ulje
- Sol
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 3 žlice limunova soka
- 60 ml tahina
- Svježe mljevenog papra
- Ruj – malo za ukras
- Zgrijte pećnicu na 215 stupnjeva Celzijevih i patliđan prepržite na pola, po dužini, posolite, premažite uljem i pecite dok ne omekšaju i potamne na rubovima.
- Izvadite meso, a koru maknite. Meso stavite u procesor, dodajte papar, limun, tahini i ostavite da se miješa.
- Stavite u hladnjak sat vremena, a prije posluživanja ukrasite. Poslužite uz pita kruh, čips ili nasjeckano povrće.
Je li patliđan voće?
Poput rajčice i avokada, ustvari pripada toj porodici, ali kada je u pitanju kuhanje, koristimo ga za slana jela i jednake tehnike kuhanja. Kako sadrži malo kalorija i još manje šećera ne morate strahovati da će obrok biti sladak.
Genijalan trik kako za samo 15 minuta skuhati najslađi i najukusniji kukuruz
Kako odabrati najbolji?
Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari: Trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini, kora mora biti sjajna a stabljika zelena. Mora biti tvrd, a ne mekan. Tražite manje patliđane jer oni nisu toliko gorki.
Treba li se posoliti prije kuhanja?
Mnogi se slažu da je gorak, a naše su bake uvijek savjetovale da se posoli te ostavi da stoji tako kako bi se ispustili svi sokovi i gorčina. Neki stručnjaci kažu da ne jer se danas uzgajaju tako da nisu više toliko gorki, dok ostali tvrde da će gorčina nestati ako ga prethodno stavimo u mikrovalnu. Najbolje je da radite onako kako vama odgovara.
Može li se zamrznuti?
Da, i to je odličan način da sačuvate sve vrijednosti. Možete zamrznuti već pečene komade ili napravljeni pire.
Kako pripremiti ostatke?
Prijedlog je da ga brzo ispržite i dodate bilo kojem jelu.
Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti
A. A.
FotoShutterstock