Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pčelinji proizvodi štite i liječe!

Pčelinji proizvodi poput meda, cvjetnog peluda, propolisa i matične mliječi se odavno ubrajaju u kategoriju super-namirnica. Kako bi se iz njih izvukle sve hranjive tvari, stručnjaci savjetuju upotrebu svih spomenutih proizvoda zajedno.

Cvjetna pelud

Riječ je o sićušnim
granulama koje su sastavljene od peludi različitih biljaka i cvijeća.
Svako zrnce pčelinje
pelud sadrži hranjive elemenata koji
se ne mogu sintetski reproducirati.

jPčelinja ili cvjetna pelud je jedna od najzdravijih i najmoćnijih prirodnih pripravaka. Zaljubljenici u prirodne pripravke smatraju ju “izvorom mladosti” koji se može koristiti za sve, od mršavljenja do prevencije karcinoma.

Pelud je, osim toga, bogata vitaminima, (posebno B skupine), mineralima (naročito cinkom) i enzimima. Posebno važan hranjivi sastojak pčelinjeg peluda je kvercetin.

Propolis

Riječ je o idealnom prirodnom lijeku koji ima antivirusna, antibakterijska, protuupalna i antitumorska svojstva. Propolis se koristi već stoljećima, a danas ga najčešće upotrebljavamo tijekom sezone prehlade i gripe.

Ovaj pčelinji proizvod bogat cinkom jača imunitet, a usko se veže za pojačanu seksualnu želju. Osobe koje redovito uzimaju propolis lakše se nose sa stresom.

kMatična mliječ

Riječ je o izuzetno hranjivom pčelinjem proizvodu koji obiluje vitaminima, lipidima, flavonodima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Preporučuje se kod nedostatka energije, sprječava rast virusa i bakterija, potiče stvaranje antitijela, a dolazi u raznim oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima.

Matičnu mliječ luče pčele radilice za larve iz kojih će se izleći pčele radilice, trutovi i matice. Njome se tijekom cijelog života hrani pčela matica. Stručnjaci tvrde kako je ovaj ljekoviti pčelinji proizvod koristan za ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući hepatitis, astmu, artritis, čir i bolesti bubrega.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo