Sastojci – za četiri obroka
1 žlica suncokretova ulja i još jedna žličica
25 g maslaca
2 srednja luka, oguljena i sitno nasjeckana
1 češanj češnjaka, oguljen i smrvljen
150 g zobene kaše
125 g edamer sira, naribanog
2 jaja, lagano tučena
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol, mljeveni crni papar
275 g krumpira, oguljenih
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ugrijte ulje i pola maslaca u tavi dok se ne otopi. Dodajte nasjeckan luk i češnjak i lagano pržite 10 minuta, dok ne omekša. Maknite s vatre i prebacite u veliku zdjelu.
Pospite zobenu kašu na papir za pečenje i pržite ju u vrućoj pećnici 12 minuta. Ohladite pa dodajte luk sa sirom, jajima i peršinom. Začinite po ukusu solju i paprom i dobro promiješajte.
Na okrugli pladanj promjera 20.5 cm stavite papir za pečenje i dobro nauljite. Tanko narežite krumpir i postavite kriške po dnu, neka jedna prekriva malo drugu.
Stavite na njih smjesu sira, ravnomjerno je raspoređujući žlicom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 30 minuta.
Prevrnite pitu na papir za pečenje, tako da su krumpiri na vrhu. Polako maknite pladanj i papir.
Zagrijte gril na srednju temperaturu. Otopite ostatak maslaca i pažljivo kistom premažite po krumpiru. Pecite na ugrijanom grilu 5-6 minuta dok krumpiri ne poprime lagano smeđu boju. narežite na kriške i poslužite.
Ordinacija.hr