Povrće predstavlja pravo skladište vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata koji pomažu tijelu odbiti i spriječiti bolest. Nedavna studija Sveučilišta East Anglia je otkrila da jedan takav spoj, poznat kao sulforafan zaustavlja razarajuću funkciju enzima koji uzrokuju artritis.
Nekoliko nedavnih studija je
 potvrdilo da povrće kao što su brokula i cvjetača zaista preveniraju rak.
 Međutim, dobra je vijest da spomenuto povrće pruža i druge korisne pogodnosti. Njihova konzumacija podiže razinu sulforafana u krvi. On može ući u zglobno
 tkivo i spriječiti njegovo uništenje.
 Osteoartritis je stanje tijekom kojeg zglobne
Osteoartritis je stanje tijekom kojeg zglobne
 hrskavice polako propadaju, uzrokujući jaku bol. No, dobra
 je vijest da prisustvo sulforafana može spriječiti, pa i liječiti spomenutu
 bolest.
“Laboratorijska istraživanja pokazuju da sulforafan može
 blokirati enzim koji izaziva upalu i bolove u zglobovima. Brokula je bogata sulforafanom koji
 stimulira enzime u tijelu koji uništava karcinogene tvari prije no što oštete
 stanice”, pojasnila je Elaine Magee, autorica knjige Food
 Synergy: Unleash Hundreds of Powerful Healing Food Combinations to Fight
 Disease and Live Well.
Preliminarno istraživanje je dio dugoročnog proučavanja metode koja zahvaljujući
 sulforafanu koristi organizmu. Znanstvenici se nadaju da će uskoro utvrditi koliko brzo i jednostavno
 spoj može dospjeti u zglobove te kolika je količina potrebna za značajan
 terapijski učinak.
K. R.




