Pretilost ubrzava osteoartritis - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pretilost ubrzava osteoartritis

Pretilost može potaknuti brzo propadanje hrskavice u koljenu, što vodi nastanku osteoartritisa, pokazalo je novo istraživanje.

Iako je osteoartritis bolest koja se razvija polako, primijećeno je kako se kod nekih pacijenata taj proces odvija puno brže. Ovo je prva studija koja je povezala pretilost sa propadanjem hrskavice.

Debljina, zena, vagaIstraživanje je uključilo 336 pacijenta kojima je dijagnosticiran osteoartritis. Svi su imali problema s težinom, no ne i uništenu hrskavicu. Tijekom 30 mjeseci, kod 20 posto pacijenata javilo se propadanje hrskavice, dok je kod 5 posto njih to pogoršanje bilo poprilično brzo.

Prema rezultatima, svaka dodatna kila ubrzala je propadanje hrskavice za 11 posto, napomenuli su stručnjaci.

Osteoartritis i liječenje

Trenutno ne postoji poseban program liječenja osteoartritisa, osim terapije protiv bolova ili potpunog zamjenjivanja zgloba. Istraživanje je pokazalo kako se protiv osteoartritisa treba boriti i gubitkom suvišnih kilograma.

Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

Studija je objavljena u časopisu Radiology.

 M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo