Ove zdrave namirnice su dar prirode za tegobe vezane uz srce, oči i živce od kojih pati većina dijabetičara u kasnijem stadiju bolesti.
Biokemičari
Sveučilišta u Allahabadu su ustanovili kako polifenol miricetin, koji se nalazi
u jabukama i luku, može zaštititi crvena krvna zrnca dijabetičara od štetnih
učinka oksidativnog stresa i ublažiti razvoj komplikacija kod osoba koje boluju
od dijabetesa tipa 2.
“Za
prosječnog je čovjeka dijabetes bolest koja se manifestira visokom razinom
glukoze. Dok se ona može kontrolirati lijekovima ili promjenama u životnom
stilu, osnovni problem dijabetesa svejedno ostaje prisutan”, tvrdi doktor
SI Rizvi, čelnik istraživanja.
Prema njemu,
postoje mnogi uzroci dijabetesa na genetskoj razini, stoga nije lako liječiti
ovu složenu bolest. “Jedno od osnovnih promjena kod dijabetesa je stanje
tzv. oksidativnog stresa, koji je povezan s razvojem komplikacija kod
dijabetičara u kasnijem stadiju, kao što su neuropatija (pogađa živce),
vaskularne komplikacije koje pogađaju krvne žile i srce, retinopatija (pogađa
oči) i problemi bubrega”, objašnjava doktor RIzvi.
Njegov tim
savjetuje kontroliranje oksidativnog stresa i time komplikacija koje nastaju u
kasnijem stadiju dijabetesa tipa 2 dodacima prehrani koji su bogati
antioksidansima.
K. Horvat