Današnjim načinom prehrane unosimo prosječno pet do deset grama soli više nego što je potrebno ljudskom tijelu.
Uzimanje prekomjerne doze soli narušava naše
 zdravlje, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, otvara put srčanom ili moždanom
 udaru, a sada je stigla potvrda korejskih stručnjaka kako previše soli može
 dovesti i do raka želuca!
U istraživanje su uključili više od 2,2 milijuna ispitanika starih
 između 30 i 80 godina, koji su im na raspolaganje dali podatke o svojoj
 prehrani, stilu života i sistematskim pregledima.
 Stručnjaci su ustanovili
Stručnjaci su ustanovili
 “slabu, ali pozitivnu” povezanost između većeg rizika od razvijanja
 raka želuca i pretjeranog unosa soli u organizam. U razdoblju od sedam godina,
 9.620 muškaraca i preko 2.700 žena je dobilo rak želuca.
Iako je mehanizam pomoću kojeg je sol odgovorna za ovakvo stanje
 još nejasan korejskim znanstvenicima, oni preporučuju ograničavanje unosa soli
 kako bi spriječila ova maligna bolest.
Specijalist za rak želuca Al B. Benson III (koji nije sudjelovao u
 ovom istraživanju),  smatra kako korejski
 zaključci nisu konačni, ali oni potvrđuju vezu na koju se sumnjalo dugo
 vremena.
Benson tvrdi kako je također važan način na koji unosimo sol:
 referirao se na japansku studiju kojom je ustanovljeno kako kuhinjska sol sa
 sobom povlači rizik od srčanih oboljenja, ali ne i raka, dok je hrana puna soli
 (poput obrađene ribe) povezana s rakom, ali ne i bolestima krvožilnog sustava.
“U područjima gdje se sol koristi za prezerviranje hrane, kao
 kod kiseljenja, postoji povišen rizik. Ova veza ima smisla za azijske zemlje i
 područje istočne Europe, pogotovo Rusije, gdje je slana hrana temelj
 prehrane”, zaključio je Benson.
 Istraživanje je objavljeno u časopisu American
 Journal of Clinical Nutrition.
K. Horvat




