Hrana i recepti

Hrana i recepti

Proso ublažava alergije – saznajte kako ga pripremiti

shutterstock

Jeste li znali da konzumacijom prosa pomažete radu crijeva? Proso sadrži minerale poput fosfora, magnezija, željeza i silicija, koje nećete pronaći u drugom žitu!

Proso je drevno sjeme, koje se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine još od neolita. Arheolozi su otkrili 4000 godina staru zdjelu rezanaca od prosa u sjeverozapadnoj Kini. S vremenom, proso se proširilo po cijelom svijetu.

Učinci prosa na zdravlje organizma

Nutricionisti iznimno cijene proso, on pospješuje izlučivanje vode iz tijela. Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu.

Proso sadrži približno isti postotak bjelančevina kao i pšenica, od kojih osam esencijalnih kiselina, što je posebno važno za prehranu vegetarijanaca. Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprječava rast i razvoj bakterija. Konzumacija prosa dokazano poboljšava vid i iznimno je dobro sredstvo za ublažavanje kožnih problema i alergija, što se opet može zahvaliti silicijevoj kiselini iz prosa. Ovo je alkalna namirnica koja djeluje poput balzama na crijeva i sprječava razmnožavanje bakterija u njima.

Češnjak, borovnice, divlji losos – prehranom usporite starenje mozga

Proso u kuhinji

Iako je proso još u prvoj polovini 20-tog stoljeća glasio kao kruh za siromašne, danas se o njemu sve više govori i isprobavaju se razni recepti. Kaša od prosa se nekad obavezno našla na svadbenim stolovima, vjenčanjima i ostalim svečanostima, danas se ona često priprema za doručak. Može se pripremiti kao juha, na mlijeku, dodatak grahu, kiselom zelju, jelima s gljivama ili u kombinaciji s voćem.

Ako želite kuhati proso u vodi onda možete dodati začine poput cimeta kako bi se poboljšao okus. Također možete dodati bananu, limunov sok.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo