Na mnogim prehrambenim proizvodima naići ćete na oznaku GI, odnosno oznaku glikemijskog indeksa. Što je glikemijski indeks i što on govori o hrani koju jedemo?
To je brzina kojom određena vrsta hrane diže koncentraciju
 glukoze u krvi, a izražava se u odnosu na glukozu čiji je indeks 100.
Svaka vrsta namirnica ima svoj glikemijski indeks. Razlikujemo
 one s visokim GI, koje naglo dižu razinu šećera te
 namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje su i toplo preporučljive,
 kako kod dijabetičara tako i svih koji se žele zdravo i pravilno hraniti ili su
 na redukcijskim dijetama.
Tu se ubrajaju bijelo meso peradi, ribe, žitarice punog
 zrna – vlakna snizuju GI namirnice,
 svježe  voće, povrće bogato vlaknima poput mladog graška,
 graha ili  leće, a od mliječnih
 proizvoda jogurti od obranog mlijeka i kefir. Ne manje važno, namirnice s
 niskim GI daju i dugotrajni osjećaj sitosti te ih je najbolje konzumirati već za doručak. Treba
 izdržati dan!
Jednostavni ugljikohidrati – kuhinjski šećer, slastice,
 čokolade imaju visok glikemijski indeks i valja ih izbjegavati, osim… osim ako
 su SCHNEEKOPPE slastice.
 
Glikemijski indeks šećera
- fruktoza (voćni šećer) 23
 - laktoza (mliječni šećer) 48
 - med 60
 - bijeli šećer (saharoza) 68
 - glukoza (grožđani šećer) 100
 - maltoza 109
 
Zašto? Schneekoppe slastice nemaju dodani šećer, a šećer
 koji se rabi u recepturi je voćni šećer koji, iako je jednostavan, ima GI 23. Polako se resorbira te je stoga
 kod svih koji vode računa o glikemijskom indeksu paleta Schneekoppe slastica –
 pravi izbor! Probajte: jogurt prutić, capuccino prutić ili čokoladne kuglice! Slatko i zdravo!
I za kraj, zapamtite! Idealna je
 hrana s GI do 45, preporučljiva ona s GI do 60, a ona s GI iznad 60 je zapravo preporučljiva samo za
 povremenu konzumaciju.
Ordinacija.hr

Glikemijski indeks šećera


