Hrana i recepti

Hrana i recepti

Samo jedna mala promjena u prehrani i vaša kosa će rasti kao luda

Shutterstock 600639797

I vi želite sjajnu i zdravu kosu, a posebno da ona brzo raste?

Iako možda već koristite vitamine za kosu, tretmane ili izbjegavate sve što bi ju moglo oštetiti, tajna kose koja brzo raste leži i u vašoj prehrani. Na sreću se čini kako vitamini dobro za kosu jednako dobro djeluju i na zdravlje i izgled kože.

Većina nutrijenata koji su dobri za kožu i kosu su sačinjeni od sličnih proteina. Uz to se čini da dobre životne navike se najviše vide na koži i kosi. Na primjer, ako dobro spavate i pijete puno tekućine, to će se vidjeti na vašoj koži“, navodi nutriconistica Robin Foroutan, glasnogovornica američke Akademije za nutricionizam i prehranu.

“Slobodni radikali uništavaju naše stanice, pa je najbolji način za zaštiti se od njihova utjecaja konzumacija puno biljnih namirnica koje sadrže puno antioksidanata“, dodaje.

Prije nego pročitate koje biste namirnice trebali uvrstiti u prehranu kako bi vam kosa brže rasla, imajte na umu da kosa može opadati zbog više razloga. Prehrana može biti uzrok, ali stres i hormoni također doprinose razvoju problema.

Tri greške koje radimo s kosom kod kuće i u salonima, a utječu na ispadanje i lomljenje kose

Američka akademija za dermatologiju navodi kako je i nasljeđe važan faktor, a isto se odnosi i na autoimune bolesti. Ako gubite kosu, a nikako vam nije jasan razlog, posjetite liječnika.

Razina hormona štitnjače mogu također utjecati na strukturu kose, a liječenjem tog stanja se može poboljšati i stanje kose“, navodi Foroutan.

Grožđice

Željezo je ključno za proizvodnju hemoglobina, dijela krvi koji nosi stanice kisika u organe i tkivo. Kada je hemoglobin na normalnoj razini cijelo tijelo, dakle i kosa, ima dovoljno krvi pa se stimulira normalan rast vlasi. Ako želite dodati željezo u prehranu, pametan izbor je sušeno voće ili sok od višnje. Jaja, datulje, grožđice, lisnato i tamnozeleno povrće, te cjelovite žitarice također obiluju željezom. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, pa voće poput jagoda, limuna ili naranče treba biti dio vaše prehrane.

Špinat

Ova je namirnica puna željeza, koje je važno za zdravu kodu. Željezo će krv obogatiti kisikom. Ako imate obline mjesečnice pazite na unos špinata, a i cikla je dobar izbor.

Govedina

Foroutan smatra kako su govedina i janjetina jako dobri izvori željeza, a potrebno je samo birati čiste komade mesa i paziti na veličinu porcije.

Evo što vam tjeme i kosa govore o vašem zdravlju i na koje probleme upućuju

Sjemenke bundeve

One pak sadrže puno cinka, a ako ga imate premalo ili previše u organizmu to će slično utjecati na gubitak kose. Govedina i špinat također sadrže cink.

Kamenice

Ako možete pojesti desetak kamenica sami, ova će vam se vijest svidjeti – prema riječima stručnjaka sadrže visoke razine cinka i željeza.

Avokado

Vitamin E štiti stanice od štete nastale slobodnim radikalima i može ubrzati rast kose – stoga jedite avokado!

Orašasti plodovi

Još jedna namirnica koja sadrži vitamin E. Visoki udio nalazi se i u sjemenkama suncokreta.

Juha od kostiju

Ovako će kuhana juha sadržavati kolagen, protein koji će štiti zdravlje kože. Kolagen se nalazi u vašoj kosi i on će ju učvrstiti. Istraživanja pokazuju i kako će promovirati stvaranje proteina koji utječu na rast kose.

Jaja

Žutanjak jajeta sadrži nutrijente koji se nazivaju kolin i biotin, a Foroutan smatra kako će pomoći bržem rastu kose. Iako se rijetko događa, može se raditi i o manjku biotina u organizmu kada je u pitanju tanka kosa. Ako želite uzimati suplemente, ona ima savjet: „Problem s nekim suplementima je da ne sadrže dovoljno ključnih nutrijenata koji će stvarno biti od pomoći. Suplementi biotina će djelovati ako vam njega manjka u organizmu, ali i tad je pametno potražite doze od 5 do 10 mikrograma, a sve ispod toga nije vrijedno vašeg novca.“

Sojine klice

Ako želite održati kosu zdravom i spriječiti opadanje, silicij je mineral koji svakako treba imati svoje mjesto na vašem stolu. Silicij tijelu pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, a ako ga ne konzumirate dovoljno, sve voće i povrće ovog svijeta neće imati potreban učinak. Silicij se nalazi u izdancima soje, koži krastavca, crvenim i zelenim ljutim paprikama i krumpiru. I zapamtite, kada jedete ove namirnice sirove, umjesto kuhane, iz njih dobivate više hranjivih sastojaka.

Naranče

Kada pomislite na vitamin C vjerojatno pomislite na naranče. To je još jedno voće koje možete dodati na listu namirnica za zdravu kosu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo