Želiš poživjeti koju godinu duže a nisi siguran je li to moguće? Da, jest! Na starenje utječu brojni faktori, no vjerojatno najvažnij su umjerena aktivnost i zdrava prehrana. Na ovaj način možete usporiti proces starenja, a možda čak i izbjeći neke bolesti poput osteoporoze, dijabetesa i bolesti srca.
Maslinovo ulje
Još je prije nekoliko desetljeća dokazano da
su mononezasićene masti u maslinovom ulju u velikoj mjeri odgovorne za niske stope
bolesti srca i karcinoma na
grčkom otoku Kreti. Sada znamo da maslinovo ulje
također sadrži polifenole, moćne
antioksidanse koji mogu pomoći u sprječavanju neke bolesti
tipične za stariju dob. Maslinovo ulje čuva vitalne funkcije mozga, snižava “loš” i podiže “dobar” kolesterol, te utječe na reguliranje krvnog tlaka. Također je dokazano da gorčina maslinovog ulja suzbija neke enzime u organizmu koji izazivaju upale.
Jogurt
Još sedamdesetih
godina prošlog stoljeća Gruzija je imala više stogodišnjaka po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja a izvješća iz tog
vremena potvrdila su da je tajna njihove
dugovječnosti u jogurtu, sveprisutnoj
namirnici u njihovoj prehrani. Iako
povezanost jogurta s dugovječnošću nikada nije izravno dokazana, stoji
činjenica da je jogurt bogat kalcijem koji pomaže spriječiti osteoporozu, sadrži “dobre
bakterije” koji pomažu u održavanju zdravlja crijeva i smanjuje učestalost drugih crijevnih bolesti
povezanih sa starenjem.
Riba
Prije tridesetak godina znanstvenici
su počeli istraživati zašto autohtoni Inuiti na Aljasci nisu podložni bolestima
srca. Danas je posve jasno da se tajna krije u velikim količinama ribe koju
svakodnevno konzumiraju. Riba je bogat
izvor omega-3 masnih
kiselina, koje sprječavaju
nakupljanje kolesterola u arterijama i štite od
poremećaja srčanog ritma.
Čokolada
Narod Kuna s otočja San Blas
nedaleko od obala Paname imaju stopu
srčanih bolesti koja je devet puta manja nego
u kontinentalnih Panamaca. Zašto? Dosta Kuna
piju napitak napravljen
bogat kakaom, koji je neobično bogat flavanolima
koji pomažu očuvati zdravu funkciju krvnih
žila. Održavanje mladenačkih
krvnih žila smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka,
dijabetesa tipa 2, bolesti bubrega i demencije.
Orašasti plodovi
Neke studije pokazuju
da ljudi koji često jedu orašaste plodove u prosjeku dobivaju dodatnih dvije i pol
godine života. Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masti i donose prednosti
slične onima povezanima s maslinovim uljem. Oni su također koncentrirani izvor
vitamina, minerala i drugih fitokemikalija, uključujući i antioksidanse.
Vino
Konzumiranje
alkohola u umjerenim količinama štiti
od srčanih bolesti, dijabetesa i
gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Navodno sve vrste alkoholnih pića donose
svojevrsne prednosti, ali najviše istraživanja je
provedeno o crnom vinu. Terapeutska i antiseptička
svojstva vina bila su poznata još u davnim vremenima. Vino je piće, hrana,
antiseptik i regulator mnogih procesa u našem tijelu. Najzaslužnijima za zdravstvene
učinke vina smatraju se polifenoli, osobito resveratrol, skupina organskih
spojeva koji po načinu djelovanja spadaju u antioksidanse.
Borovnice
Listovi borovnica glavni su domaći
lijek protiv šećerne bolesti – toliko je djelotvoran da ga neki nazivaju biljnim
inzulinom. Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Njihov sok liječi
želučani i crijevni katar, pomaže kod probavnih smetnji i nedostatka teka.
Borovnice su se također pokazale
djelotvornim u liječenju infekcija mokraćnog kanala jer u sebi imaju
sastojke koji ne dopuštaju bakterijama da se zadržavaju na stjenkama mokraćnog
sustava. One su i voće s uvjerljivo najviše flavonoida, moćnih sastojaka koji
usporavaju proces starenja.
B. Mrak