Hrana i recepti

Hrana i recepti

Omegom-3 smanjite pojavu osteoartritisa

Engleski su istraživači podijelili laboratorijske životinje u dvije skupine: onu s “ispitanicima” otpornima na bolesti, dok su životinje druge skupine bile sklone bolestima. Hranili su ih ili uobičajenom hranom ili prehranom obogaćenom omega-3 masnim kiselinama kroz razdoblje od deset do 30 tjedana.

Kod zamoraca sklonih bolestima koji su hranjeni omega-3 masnim kiselinama zamijećeno je smanjenje osteoartritisa za 50 posto na temelju promjena u parametrima hrskavice.

“Postoje jaki dokazi da omega-3 utječe na biokemiju bolesti, stoga ne samo da pomaže spriječiti bolest nego usporava njeno napredovanje, potencijalno držeći osteoartritis pod kontrolom”, objasnio je dr. John Tarlton s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Bristolu.

Omega-3: gdje je ima?

S obzirom da naše tijelo ne može samo proizvesti ove masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane.

Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa te orasi, (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama, ulje lanenih sjemenki predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za vegetarijance.

Druge prednosti ovih kiselina su smanjeni rizik od srčanih bolesti, niži krvni tlak, lakše mršavljenje, jače kosti,zaštita od makularne degerenacije oka, pa čak i pomažu kod dijabetesa.

Trenutno ne postoji poseban program liječenja osteoartritisa, osim terapije protiv bolova ili potpunog zamjenjivanja zgloba. Istraživanje je pokazalo kako se protiv osteoartritisa treba boriti i gubitkom suvišnih kilograma. Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno-skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo