Volite kuhane ili pečene kestene? Možda želite isprobati neki novi recept? Prije termičke obrade, kesten je potrebno pripremiti.
Za odvajanje kože potreban vam je oštar nož kako bi zarezali horizontalnu liniju ili veliko X na ravnom dijelu kestena prije kuhanja ili pečenja.
Kuhanje kestena
Kesten prelijte hladnom vodom, zakuhajte i ostavite tako tri
minute. Maknite s vatre i vadite iz vode jedan po jedan, te ih ogulite.
Ovo je bitan korak jer nakon hlađenja kesten postane težak za guljenje.
Ovako skuhane kestene možete dodavati u kolaće ili neke
druge recepte gdje ih očekuje još termičke obrade. Ako ih želite potpuno kuhane, držite ih na vatri 15 do
20 minuta. Nemojte biti razočarani ako se raspadnu nakon tolikog kuhanja, to se
događa. Ovakva metoda kuhanja je odlična ako planirate potpuno usitniti kesten
ili ga pretvarati u pire.
Pečenje kestena
Da bi pravilno pekli vaše kestene, zarežite ih nožem kako
je opisano. Može se dogoditi da eksplodiraju zbog pritiska, ako nisu zarezani.
Stavite u posudu za pečenje, te u pečenicu na 15 do 20 minuta (temperatura neka
bude 200 stupnjeva). Povremeno promiješajte i poslužite vruče! Ako želite ispeći kestenje na vatri onda ih stavite u
aluminijsku posudu za pečenje pita i izbušite rupe. Zarežite ih ili napravite
rupe kako bi mogli otpustiti pritisak uzrokovan visokim temperaturama.
Kesteni jednako dobro pašu uz slana i uz slatka jela. U Europi ih se koristi za pire ili kao zamjena za krumpir. Okus kesten dobro paše
uz mrkvu, gljive, šparoge i krumpir. Danas na Internetu možete pronaći puno recepata za jela od
kestena. Iskoristite sezonu, jer su ipak
najbolji svježi.
A. Abrahamsberg