Hladni jesenski dani stvoreni su za uživanje u kestenima. Iskoristite ovo vrijeme za pripremu domaćih slastica, a osim kesten-pirea, namaza od kestena ili krem juhe od kestena, preporučujemo šarlotu.
Sastojci:
- 500 g kestena
- 500 g piškota
- 200 g šećera u prahu
- 4 dl mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- žlica oštrog brašna
- žlica gustina
- vrećica vanilin šećera
- tri žumanjka
- rum
Priprema:
1. Žumanjke umutite s polovicom šećera (100 grama), dodajte vanilin šećer, brašno, gustin, mlijeko te sve skuhajte u kremu. Ohladite i dodajte maslac.
2. Kestene istisnite u pire i dodajte malo ruma. Razradite slatko vrhnje s preostalih 100 grama šećera u prahu i pomiješajte s kesten-pireom.
3. Piškote umočite u mlijeko kojem ste dodali žlicu ruma i posložite ih u veliku zdjelu koju ste prethodno obložili prozirnom folijom. Prekrijte rubove i dno piškotama i dodajte polovicu smjese kesten-pirea i umućenog vrhnja. Na tu smjesu ponovno poredajte piškote namočene u mlijeku i rumu, a na njih žutu kremu.
4. Opet stavite piškote, na njih preostalu kremu s kestenima te završite piškotama.
5. Šarlotu ostavite u hladnjaku da se stvrdne. Poslužite ju na velikom tanjuru i ukrasite šlagom, grubo usitnjenim komadima kestena ili čime god želite.
Dobar tek!
K.H.