Hrana i recepti

Hrana i recepti

Simbol je ljubavi, a od njega se može proizvesti tinta! Ovo su najzanimljivije činjenice o avokadu!

Shutterstock

Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, s obzirom da podižu razinu dobrog kolesterola u krvi (HDL-a).

Osim što je savršena namirnica za očuvanje zdravlja, o avokadu ne znamo puno… Danas tu grešku ispravljamo i donosimo najzanimljivije činjenice o ovoj zdravoj namirnici! 

1. Iako se smatra da je povrće, radi se o voćki. Kada bi se birala ona najposebnija, avokado bi sigurno zasluženo pobijedio.

Vitamin B 12 (kobalamin) – zašto nam je važan i kako prepoznati nedostatak

2. Prema Guinnesovoj knjizi rekorda, najteži avokado je imao čak 2.5 kilograma! Ta pobjednička voćka je pripadala Felicidadu Pasalu koji ju je uzgojio na Hawaiima.

3. Španjolski vojnici i vitezovi su koristili avokado kako bi proizveli tintu. Otkrili su, naime, da sjemenka ispušta tekućinu koja postaje crvena kada je u dodiru sa zrakom.

4. Najviše se uzgaja u Meksiku, a znanstvenici su otkrili da su se konzumirali još 10.000 godine prije nove ere.

Utrnulost, aritmije, hladnoća… Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12

5. Avokado je skup, puno skuplji od većine voća a sve zbog napornog rada. Naime, plod se nalazi na visokim granama i može se samo ubrati ručno, pomoću dugih štapova.

6. Iako se razvijaju na drvetu, sazrijevaju samo kad se uberu. Ako želite da brže sazrije, doma ih čuvajte u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi.

7. Kako biste saznali je li dobar za jelo, provjerite mu težinu i boju. Dobar je onaj nešto teži za svoju veličinu i tamniji.

8. Asteci su ga smatrali simbolom ljubavi i i plodnosti jer stablo avokada mora biti u blizini drugog stabla kako bi raslo.

9. Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog tlaka je konzumirati dovoljno kalija. Samo polovica avokada sadrži 487 miligrama kalija, što je više nego jedna banana. 

10. Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kojem ga obliku konzumirate, on doprinosi osjećaju sitosti i može pomoći držati glad pod kontrolom.

Zašto je važan vitamin K i u kojim ga namirnicama pronaći?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo