Simptomi manjka željeza i kako ga nadoknaditi - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Simptomi manjka željeza i kako ga nadoknaditi

Nedostatak željeza je čest problem, a simptomi se često mogu zamijeniti za nešto drugo pa nedostatak ovog važnog minerala može ostati neotkiriven.

Nedostatak željeza je moguć uslijed povećanog gubitka željeza zbog obilnih menstruacija i krvarenja, nedovoljnog unosa željeza hranom čemu su osobito podložne trudnice, dojilje, djeca u razvoju, sportaši, vegetarijanci, osobe na redukcijskoj dijeti…

Nedostatak željeza u organizmu uzrokuje anemiju ili slabokrvnost, što se manifestira i kao osjećaj konstantnog umora.

Simptomi manjka željeza

Preporučena dnevna količina željeza je 10 do 15 mg, a uz željezo je važno unositi i vitamin C koji pospješuje njegovu apsorpciju u tijelu. Nažalost, nekada ni pravilnom prehranom ne uspijevamo zadovoljiti potrebne količine željeza u tijelu, pa često moramo posezati za dodacima prehrani koji sadrže željezo, a na našem tržištu takvih je sve više.

Iznenađujući izvori vitamina C!

Ovo su neki od uobičajenih simptoma manjka željeza u organizmu:

  • blijeda boja kože
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • slabost
  • dnevni umor
  • gubitak apetita
  • lupanje srca

Nijedan od ovih simptoma nemojte podcijeniti, a dobro je dodati kako anemija može biti uzrok i seksualne disfunkcije, glavobolje, nervoze, zaboravnosti, nedostatak koncentracije i loše radne aktivnosti. 

Vrtoglavica: uzroci, popratni simptomi i liječenje

Namirnice koje sadrže željezo

Nije nužno imati sve simptome, kod svakog čovjeka se pojavljuju drugi. Kao što smo naveli, željezo je važno u organizam unositi putem hrane, a ovo su neke od namirnica koje ga sadrže; 

1. IZNUTRICE: Organski uzgoj životinja garantira najkvalitetnije meso, a tako je i sa jetrom koja je odličan izvor željeza, minerala, vitamina i proteina. Svinjska jetra je možda najbolji izbor jer je manje masna te sadrži najviše željeza i vitamina C.

2. KAMENICE: Odlučite se za kamenice jer će vas velikodušno darovati sa puno željeza. Tu su i dagnje, lignje te kunjke koje su također odličan izvor ovog minerala.

3. PROSO: Žitarica koja više nije toliko zastupljena u omiljenim jelima nudi 9mg željeza u 100 grama, što je čini idealnom za nadomjestak ovog minerala.

4. CRVENO MESO: Crveno meso, poput govedine, je poznat izvor ovog minerala. U samo 85g sadrži 5.25mg željeza.

5. SJEMENKE BUNDEVE: Ova popularna grickalica je paket željeza, samo jedna šalica cijelih sjemenki nude 2mg željeza.

6. SOJAJedna šaka soje sadrži oko 4mg željeza, a uz to organizmu nudi minerale popu bakra koji štiti krvne žile i imunološki sustav.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo