Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako je, suprotno uobičajenom uvjerenju, sir puno ukusniji ako se konzumira s bijelim nego crnim vinom.
Čaša crnog vina odavno se smatrala savršenim pratiteljem sira. Međutim, gastronomski stručnjaci tvrde kako se ova, većini omiljena namirnica, desetljećima servira na potpuno pogrešan način.
Oni naglašavaju kako je upravo bijelo vino idealno za pijuckanje uz grickanje sira jer je sočnije i svestranije od crnog vina koje svojim snažnim okusom može “ubiti” aromu sira.
“Savjetujemo svim zaljubljenicima u sir da kremaste vrste ne konzumiraju s crnim vinom. Umjesto njega odaberite bijelo vino jer okusom bolje odgovara svim vrstama sira”, poručuju stručnjaci.
Vjerujemo da okus sira jednostavno “poništava” zbog tanina – gorke tvari koja se nalazi u stabljici, koži i sjemenkama grožđa.
K. R.