Osim što zamijenjuje šećer, stevija regulira razinu šećera u krvi, odlična je za mršavljenje, a čak se koristi u proizvodnji zubnih pasti.
Stevija je biljka iz porodice krizantema, porijeklom iz Paragvaja
i Brazila, a njena povoljna djelovanja na ljudsko zdravlje poznata su još od
davnina među Guarani Indijancima. Oni su naime, pomoću stevije liječili rane,
šećernu bolest pa čak i povišeni tlak.
“Stevija je jedan od najboljih sladila, nema kalorijsku vrijednost i ne
podiže razinu šećera u krvi. Pogodna je za dijabetičare i za sve one koji paze
na unos ugljikohidrata u organizam”, ističe nutricionistkinja Martina
Bačan iz Nutricionističkog savjetovališta Biovita.
Šira primjena je uslijedila nakon što su dva francuska kemičara 1931. godine
ispitala sastav stevije i prepoznali njene prednosti. Prva masovna proizvodnja
je počela u Japanu. Inače, stevija je dostupna u nekoliko oblika – kao grmić,
sušeno lišće te bijeli i zeleni prašak ili tekućina.
Ono što posebno privlači pažnju kod stevije je činjenica da je termostabilna,
što ju čini izvrsnim izborom zaslađivača
kod pečenja. Osim toga, ima nizak
glikemički indeks te se ne razgrađuje u ljudskom organizmu, što je odlično ukoliko
pazite na unos šećera u organizam.
Povoljni učinci za zdravlje
U nekim južnoameričkim državama stevija se, osim kao zaslađivač, koristi i u
medicinske svrhe kao regulator razine šećera u krvi. Zbog niskog glikemičkog
indeksa, stevija je dobila nadimak “beskalorični šećer”, jer, iako
okusom slađa od šećera, ona zaslađuje bez da je organizam iskorištava. Time
osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegava njene oscilacije te
dovodi organizam u stanje energetske ravnoteže. Upravo je to ono što se želi
postići u liječenju dijabetesa tip 2.
Stevija je odlična i za mršavljenje
jer djeluje na hipotalamus i želudac blokirajući osjećaj gladi. Blagotvorni
učinak stevije uočava se i u probavnom sustavu – smanjuje mučninu, umiruje
žgaravicu i potiče probavu.
Stevija se koristi i u proizvodnji zubnih
pasti jer se pokazalo kako pomaže u zaustavljanju stvaranja zubnog plaka,
gomilanju bakterija i nastanku zubnog karijesa.
Aspartan ipak jači
Studija objavljena u časopisu British Journal of Pharmacology utvrdila je kako
stevija ima povoljan utjecaj na krvni tlak. Kod ispitanika kojima je tijekom
tri mjeseca, tri puta dnevno davana stevija, došlo je do sniženja tlaka
Zanimljivo je da je stevija, usprkos brojnim pozitivnim učincima, “legalizirana”
u svega nekoliko zemalja svijeta i to je registrirana kao dijetetski proizvod,
a ne kao zamjena za šećer. Očito je industrija umjetnih zaslađivača, od kojih
su neki i dokazano otrovni kao što je aspartan, jača od činjenice da postoji
prirodan i zdrav način zaslađivanja. No, Hrvatska je ipak jedna od rijetkih
zemalja koja priznaju njena ljekovita svojstva, a možete ju kupiti u
prodavaonicama zdrave hrane.
Izvor: She.hr