Osim užitaka u svježim smokvama, njihova meka tekstura omogućava vam da ih koristite i za pečenje! Upravo zato za vas smo pripremili nekoliko kreativnih recepata, no prije toga saznajte više o prednostima konzumiranja smokava!
Smokva je slatka voćka, okusa sličnog medu, a bere se od srpnja do
studenoga. Svježe smokve su naukusnije, ali i sušene smokve su izvrsnog
okusa te doprinose očuvanju našeg zdravlja.
Ovo omiljeno ljetno voće dobar je izvor izvor energije te poboljšava koncentraciju i pamćenje. Naime, smokve sadrže i do 80 posto vode, a u isto vrijeme predstavljaju voće s najvišom razinom prirodnih šećera. Bogate su
željezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te
vitaminom A, ali i beta karotenom pa je smokve korisno jesti prije odlaska na sunčanje.
Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća. Netopiva vlakna koje smokva sadrži popravljaju probavu. Iako je smokva jako finog ukusa svježa, zbog meke teksture idelna je za pečenje. Osim toga, smokve možete koristiti i kao
dodatak ljetnim salatama.
Evo kakvu kuhinju sa smokvama vam preporučujemo:
1. Bruschette s pršutom i smokvama
Bruschette su sendviči, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja.
Mnogo je varijacija nadjeva
bruschetta – možete spojiti neke dobro već
poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili
zagrizak, poput ovoga.
2. Pizza sa slatkim od luka i smokava
Poželite li ponekad umjesto svoje omiljene pizzu pojesti drugačiju,
kombinacija sa slatkim od luka i smokava
mogla bi vam se jako svidjeti.
3. Krema od lavande s karamelom od smokava
Ovu laganu desertnu kremu krasi blagi okus lavande, a u kombinaciji s karamelom, karameliziranim smokvama i cimetom, taj okus dolazi do pravog izražaja.
Ordinacija.hr