Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 namirnica za bolje pamćenje

Naše pamćenje se s godinama pogoršava i slabi, no unatoč ovoj nepobitnoj činjenici postoje načini da se proces uspori! Promjena počinje s pravilnom prehranom!

Pročitajte koje namirnice čine čuda za vaše pamćenje!

1. “Masnija” riba
Omega-3 masne kiseline smanjuju mogućnost upale moždanih stanica, koje uzrokuju slabljenje pamćenja. Masnija riba, primjerice sardina ili losos, koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, potiču bolje pamćenje. Preporučljivo je ribu jesti barem tri puta tjedno, iako već i samo jedan ovakav obrok utječe na kvalitetu pamćenja.

2. Tamnozeleno povrće
Pojedite barem jedan obrok tamnozelenog povrća dnevno. Skuhan ili u obliku salate, bitno je jedino da obrok povrća ne prekuhate jer tako gubi vitamine i druge hranjive sastojke. Ukoliko dvojite između klasične kristalke i radiča, radije odaberite drugo. I zapamtite: što tamnija boja povrća, to bolje zdravlje!

luk crveni3. Špinat
Istraživanja su pokazala da na pamćenje pozitivno djeluje i špinat. On ne samo da sprječava gubitak pamćenja već ga i poboljšava. Razlog vjerojatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline, koja dokazano okrepljuje pamćenje i kod Alzheimerove bolesti. Sa samo pola zdjelice špinata u organizam unosite dvije trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.

4. Crveni luk
Luk sadrži koncentraciju fisetina, prirodnog flavonoida, koji djeluje antikancerogeno, te potiče poboljšanje dugoročnog pamćenja. Pritom je crveni luk zdraviji od bijelog.

5. Jagode i bobičasto voće
Borovnice i jagode sadrže fisetin koji stimulira dugoročno pamćenje. Ovo voće također štiti organizam od drugih bolesti povezanih sa starenjem – dijabetesa, bolesti srca i raka.

Osim bobičastog voća, luka i zelenog povrća dobrom pamćenju pridonose i rajčice, naranče, jabuke, breskve i kivi. Za bolju koncentraciju možete popiti šalicu kave, ali budite oprezni. Ako imate visoki kolesterol ili probleme s tlakom radije preskočite kavu. A kad smo već kod “poroka”, napomenimo i da pušenje negativno utječe na pamćenje. Znanstvena istraživanja pokazala su da nepušači imaju daleko bolje pamćenje od pušača!

D. Šorgić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo