Sok od brusnice sprečava infekcije, štiti od raka te snižava tlak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sok od brusnice sprečava infekcije, štiti od raka te snižava tlak

Shutterstock

Snižava tlak, poboljšava rad probave i zaustavlja razvoj ozbiljnijih bolesti…

Posljednjih godina neka istraživanja su pokazala kako brusnice sprečavaju urinarne infekcije tako što ometaju bakterije u pokušajima pričvršćivanja za stijenke urinarnog trakta. Za to su zaslužni fitokemijski spojevi koji se nalaze u brusnicama, poznati pod imenom proantocijanidi. 

Sok od brusnica nije samo za žene koje muku muče s upalom mjehura. Naime, ovaj kiselkasti sok može sniziti krvni tlak. 

“Sok od brusnica sadrži široku i zanimljivu lepezu biljnih flavonoida koji mogu smanjiti rizik od razvijanja krvožilnih bolesti u epidemiološkim studijama. Ako pacijenti pokušavaju sniziti krvni tlak putem prehrane, bilo bi dobro i zdravo uključiti i sok od brusnica s malo kalorija“, objasnila je tajnu crvenog voća Janet Novotny iz Američkog ministarstva poljoprivrede. 

Naravno, poput većine voća najviše dobrobiti nudi zdravlju ako se jede sirovo, ali sok od brusnice ipak nudi pregršt nutrijenata…

U nastavku saznajemo na koje sve načine sok od brusnice pozitivno utječe na zdravlje:

Zdravlje srca 

Brusnice sadrže fitonutrijente koji im daju protuupalna svojstva. Upalni procesi igraju veliku ulogu pri oštećivanju krvnih žila na kojima se tada taloži plak i uzrokuje Aterosklerozu – najozbiljniju i najčešću u skupini bolesti za koje je karakteristično da arterijska stijenka postaje stanjena i slabo elastična. Fitonutrijenti iz ove biljke štite od upalnih procesa pa tako i od razvoja  Ateroskleroze.

Štiti od razvoja raka

Brusnice sadrže i jake fitonutrijente koji djeluju kao antioksidanti koji pak štite od štete koju organizmu čine slobodni radikali. Oni utječu na prijevremeno starenje kože, razvoj kroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja.

Turska kava je dobra za organizam – štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju

Poboljšavaju rad probave

Sastojci koji štite zdravlje srca također poboljšavaju i funkcije probavnog sustava. Mogu spriječiti razvoj i širenje bakterije Helicobacter pylori što je iznimno važno jer ista bakterija može uzrokovati nastanak čira na želucu. 

Nakon prestanka pušenja srcu je potrebno oko 15 godina da se oporavi

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo