Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti ovih blagdana za zdravo srce?

Zdravo srce traži hranu ispunjenu bogatim vlaknima, antioksidansima i kvalitetnim mastima, poput povrća, sjemenka, orašastog i svježeg povrća. Također, proteine treba unositi ribom i nemasnim mesom

Potrudite se da se na vašem stolu nađu ove namirnice

Blitva

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni tlak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.

Kupus

Možete birati svježi ili kiseli, a bogat vitaminom C, mineralima i antioksidansima te je dobar za čišćenje toksina iz tijela, pogotovo detoksikaciju krvnih žila

Orah – hranjiva namirnica koja čuva zdravlje

Crno vino

Ako se do prije nekoliko godina mislilo da male količine alkohola podižu razinu zaštitnog HDL-kolesterola, danas se zna da to nije potpuno točno. Ispitivanja su ipak potvrdila da oni koji svakodnevno popiju jednu ili dvije čaše crnog vina rjeđe pate od srčanog udara nego osobe koje piju previše čaja ili alkohola.

Riba

Kada govorimo o ribi, odmah se spominje zaštita od bolesti srca, obzirom na to da su one pravi rudnik omega-3 masnih kiselina koje štite ovaj vitalni organ. Redovitom konzumacijom ovih kiselina možete sniziti tlak i spriječiti zgrušavanje krvi. Dvije porcije ribe tjedno smanjit će vaš rizik od smrti zbog srčanog udara za jednu trećinu! Isplati se tu i tamo pojesti ribe kao što su tuna, losos, sleđ ili sardine.

Orašasti plodovi

Dokazano je kako svakodnevna konzumacija orašastih plodova pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2 te ujedno sprječava komplikacije povezane s ovom bolešću. Odličan su izvor vlakana i magnezija, neophodnih nutritivnih sastojaka dijabetičke prehrane. Ovi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim masti koje pomažu usporiti probavljanje ugljikohidrata, što dovodi do snižavanja šećera u krvi. 

10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti

Naranča

Omiljen izvor vitamina C može vam pomoći obraniti se od prehlade i “nabildati” imunitet, ali ovaj agrum jednako dobro može pomoći i u zaštiti od bolesti srca. Naime, naranče sadrže pektin koji snizuje razinu kolesterola, a vitamin C ojačava stijenke krvnih žila i pospješuje uklanjanje blokada u njima. Za zdravstvene dobrobiti možete piti svježi sok od naranče.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo