Što trebate jesti, a što izbjegavati za zdravlje pluća? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što trebate jesti, a što izbjegavati za zdravlje pluća?

Ako imate problema s astmom, bronhitisom ili bilo kojom plućnom bolesti, znate koliko namirnice mogu utjecati na vaše zdravlje. Stoga, dobro obratite pažnju na namirnice koje biste smjeli i one koje ne biste smjeli konzumirati.

Naravno da pristup prehrani treba biti potpuno individualiziran, ali osobe sa slabim plućima svakako bi trebale imati na umu sljedeće namirnice.

Jabuke

Evo još jednog razloga zašto bi se jabuke trebale naći na vašem svakodnevnom jelovniku. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu dvije do pet jabuka tjedno imaju 32% manje šanse za razvijanje astme od ljudi koji ne jedu jabuke. Pretpostavlja se da su za to odgovorni flavonidi kojima jabuka obiluje.

Jabuka je s razlogom kraljica voća!

Dinja

Voće i povrće bogato C vitaminom štiti vaša pluća. Iako su citrusi najpoznatiji po C vitaminu, preporučujemo vam dinju koja je nešto blažega okusa.

Mrkva

Mrkve su poznate po tome što su bogate beta-karotenom, jakim antioksidansom. Osim što su najbolje za zdravlje vaših očiju, mrkva blagotvorno djeluje i na imunološki sustav uključujući i zdravlje pluća.

Jaja

Iako su inače iznimno zdrava, ako imate predispozicije za razvijanje astme, jaja svakako trebate izbjegavati, posebice ako ste alergični na jaja. Naime, alergijska se reakcija očituje upravo kroz plućne tegobe.

Mlijeko

Mlijeko u istom trenutku može biti i najbolja i najgora namirnica za vas. Inače je iznimno zdravo za pluća, ali osobe osjetljivih pluća obično su osobe slaboga imuniteta koje su i često alergične na laktozu.

Tretiranju plućnih bolesti namirnicama treba se itekako pažljivo pristupiti zbog postojanja alergenih namirnica na koje ne reagiraju sve osobe jednako.

Blagotvorno kozje mlijeko – više bjelančevina i kalcija, manje alergija!

Sol

Sol općenito u pretjeranim količinama nije zdrava ni za koga. Najviše bi ju trebale reducirati osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, ali i one s osjetljivim plućima jer sol može uzrokovati zadržavanje tekućine u plućima.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo