Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sumak: Vrijeme je da počnete koristiti ovaj fantastičan začin koji pomaže u borbi protiv upala

Sumak je blago aromatičan, a okus mu je ugodno kiselkasti, voćni i opor.

Biljku Rhus coraiaria, o čijem plodu govorimokrase predivne bobice boje rubina koje, kada se usitne, daju prekrasan prah koji obiluje bojom i aromom.

Možda je do danas niste upotrebljavali u kuhinji, ali vrijeme je da ispravimo tu grešku.

“Prepoznaje se kao odlična zamjena za limun ili ocat, savršeno se slaže sa piletinom i ribom, a često se dodaje kebabu”, kaže Tenny Avanesian, osnivać lemonettedressings.com te dodaje: “Na istoku se već koristi stoljećima kao osvježavajući dodatak jelima i ne možete proći tržnicom da taj začin ne vidite na svakom prodajnom mjestu”. Zbog njegove divne boje odličan je za završno ukrašavanje umaka, povrća i juhica…

10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!

Kako kuhati sa sumakom?

Možete ga koristiti umjesto limuna kad pripremate salate, humus, marinade ili umake. Možete ga posuti po riži ili bilo kakvom kruhu i pecivu, jajima ili mesu i ribi.

Zdravstvene dobrobiti sumaka

Smatra se da ne postoji začin koji djeluje bolje protiv upala od sumaka. Prepun je antioksidanata i ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju rak, bolesti srca i prerano starenje.

Jutro ne možete zamisliti bez kave? Uz ove dodatke postaje zdravija i bolja

Odličan je začin za sve koji imaju dijabetes tip 2. – studije su pokazale da će samo tri mjeseca svakodnevnog korištenja ovog začina smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića. Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog, piše harissa.hr.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo