Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tko kaže da povrće mora biti dosadan obrok?

Jedan od najjednostavnijih načina priprema svježeg ili smrznutog povrća je kuhanje na pari. Ovaj način pripreme povrća je brz, a hrana zadržava okus i nutritivne vrijednosti. Dok god pazite pa povrće ne prekuhate, svježe, sezonsko povrće kuhano na pari bit će jednako ukusno kao što izgleda na vašem tanjuru.

Ipak, ako je povrće kuhano na pari “preobično” za vaš ukus, ne želite ga “utopiti” u maslacu ili jednostavno želite dodati neke nove okuse u jelo, provjerite naših osam savjeta koje će obični povrtni obrok odvesti na novu razinu:

1. Svježe začinsko bilje. Nasjeckano začinsko bilje, poput peršina i timijana možete posuti preko povrća koje se kuha na pari.

2. Češnjak. Nasjeckani ili narezani češnjak odlično se slaže s lisnatim zelenim povrćem, poput kelja.

3. Đumbir. Tanko narezan đumbir stavite na dno posude u kojoj “parite” povrće te preko đumbira poslažite mrkvu i korjenasto povrće.

4. Limun. Nekoliko kapi limuna ili limunovu koricu dodajte u povrće poput brokule ili tikvice. Limunov sok možete dodati i direktno u vodu na kojoj parite hranu. 

5. Maslinovo ulje. Prije stavljanja na paru, povrće kratko držite u mješavini maslinovog ulja, soli i svježe mljevenog crnog papar.

6. Sezamovo ulje. Namirnice za obrok inspiriran azijskom kuhinjom, poput kineskog kupusa, prije parenja na kratko držite u mješavini sezamovog ulja, soli ili umaka od soje i bijelog papra.

7. Umak od soje. Nekoliko žlica umaka od soje dodajte u vodu na kojoj parite povrće.

8. Ocat. Dodajte malo balzamičnog octa, crvenog vina ili drugog octa povrću koje se pari.

Imajte na umu kako se svi ovi sastojci mogu koristiti i za začinjavanje povrća nakon što je skuhano na pari.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo