Hrana i recepti

Hrana i recepti

U 10 koraka ubrzajte metabolizam – jednostavno i bez čarobnog štapića

Buđenje i pokretanje organizma, nažalost, nema nikakve veze s čarobnim formulacijama i pripravcima u obliku kapsula, praha ili čajeva.

Ovaj termin podrazumijeva puno više od toga, prije svega – trud, disciplinu i strpljenje.

Da bismo ponovno “probudili” svoj organizam i pokrenuli rad metabolizma, najprije moramo prestati s rigoroznim dijetama i shvatiti da je za uspješno i dugoročno skidanje kilograma potrebno promijeniti način života. Kada kažemo promijeniti način života, ne mislimo da trebate jesti samo salatu i sumanuto raditi kardio vježbe svaki dan.

Malim promjenama do ravnoteže u organizmu

Mislimo na male postupne promjene koje će dovesti organizam u ravnotežu i stabilizirati tjelesnu masu. U nastavku donosimo nekoliko najbitnijih stavki koje nam pomažu u tom procesu.

1. Dnevni unos kalorija ne bi smio biti drastično ispod naših osnovnih dnevnih potreba (bazalni metabolizam).

Bolesti modernog društva usko su povezane s crijevima – znate li što radite pogrešno?

2. Svakodnevno treba unijeti približno istu vrijednost kalorija, u određenom vremenskom razmaku tako da imamo određeni kontinuitet i tempo iz dana u dan.

3. Prestati preskakati obroke i izbjegavati uvečer jesti velike količine hrane, već tijekom dana ravnomjerno rasporediti od 3 do 5 obroka (kako tko voli i može).

4. Dajući organizmu dovoljno kalorija, koliko mu treba za rad bazalnog metabolizma, odnosno obavljanja svih vitalnih funkcija organizma, metabolizam nam se u procesu mršavljenja neće usporavati te sukladno tome nećemo imati jo-jo efekt.

5. Unos proteina trebao bi biti od 1,5 do 2 g po kg TM svaki dan. Izvor proteina trebao bi biti u gotovo svakom obroku (meso, riba, jaja, jogurti, sirevi, orašidi i sjemenke, whey protein, kolagen, proteini konoplje…)

6. Dovoljnim unosom proteina očuvat ćemo i podržati svoju mišićnu masu čiji je udio u organizmu ključan za pokretanje metabolizma i potrošnju kalorija. Osim toga, za probavu proteina trošit ćemo više kalorija i postići ćemo osjećaj sitosti, odnosno spriječiti pojavu gladi i pregladnjivanja.

Stomatolog upozorava: Jedna navike ostavlja u ustima najgore bakterije

7. Unos vlakana od 25 do 35 g na dan raspoređenih u svakom obroku, konzumacijom voća, povrća, sjemenki, orašida, cjelovitih žitarica – pokrenut ćemo probavu, očistiti probavni sustav (crijeva, jetru…), regulirati povišene masnoće, kolesterol i šećer u krvi te postići osjećaj sitosti čime ćemo spriječiti prejedanje kasnije u danu i žudnju za namirnicama bogatim šećerom. Osim toga, namirnice bogate vlaknima imaju u pravilu puno veću nutritivnu vrijednost, a manju kalorijsku, zbog čega jedete dovoljno da niste gladni, ali smanjujete svoj kalorijski unos, što je ključno za pokretanje gubitka suvišnih kilograma i masnih naslaga.

8. Potaknuti unos dobrih masnoća (avokado, maslinovo ulje, kakao, repičino ulje, omega-3, sjemenke i orašidi…).

9. Unositi dovoljno tekućine. Tekućina je izrazito bitna u pravilnom radu metabolizma, čišćenju probavnog sustava, mokraćnog mjehura i bubrega. Tekućinom izbacujemo štetne nusprodukte iz organizma i podržavamo svoje unutarnje organe da rade pravilno.

10. Uključivanje tjelesne aktivnosti (poželjno je kombinirati vježbe snage s hodanjem ili nekim cardio vježbama u skladu s mogućnostima ili visokointenzivni intervalni treninzi). Tjelesna aktivnost potiče potrošnju kalorija čime postižemo gubitak masnog tkiva i mršavljenje, podržava naš kardiorespiratorni sustav, regulira povišeni tlak, povišene masnoće i šećer u krvi te budi i aktivira naše mišiće koji su “motor” našeg organizma i povećavaju rad bazalnog metabolizma.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo