Hrana i recepti

Hrana i recepti

U 4 koraka naučite jednostavno brojati kalorije!

S dolaskom toplijeg vremena dolazi i nešto viša svijest o prehrani. Tako često spominjemo riječi kao kalorije, proteini, masti, ugljikohidrati i uravnoteženi obrok. O nutrijentima smo već podosta pisali, ali koliko nas zna što su zapravo kalorije i kako ih brojati?

Ne, kalorije nisu mala bića koja se noću nastane u naš ormar i suze nam svu odjeću. One su zapravo mjerne jedinice energetske vrijednosti hrane. Tako gram proteina ima 4, gram ugljikohidrata također 4, gram masti 9, a alkohol 7 kilokalorija. Pa kako ih je onda najjednostavnije držati pod kontrolom?

1. Saznati vrijednost namirnice

Prvo što moramo znati je gdje uopće pronaći energetsku vrijednost namirnice. Ona mora biti izražena na pakiranju svakog proizvoda, a ukoliko ste kupili proizvode u rinfuzi internet je prepun informacija. Brojevi nisu svugdje isti, ali se isto tako ne razlikuju previše.

Znate li koliko je 200 kalorija?

2. Važući namirnice mirnije mi stajemo na vagu

Najbolje bi bilo ne kupovati gotova jela već se poslužiti neprerađivanim namirnicama. Na primjer, umjesto da kupujete zapakirano mljeveno meso, kupite cijeli komad i zamolite mesara da vam ga usitni. Tako točno znate što, kako i koliko jedete. Isto vrijedi i za pahuljice. Ako ste se već odlučili upustiti u avanturu brojanja kalorija kupite sirovu zob umjesto gotove kaše i sami vagnite svoje dodatke. To znači znatno manji unos šećera već u startu. Još jedan zgodan trik – manji tanjur = manja porcija.

3. Matematika u kuhinji

Kada znamo količinu namirnice i njenu energetsku vrijednost možemo se baciti na računanje.

Formula je jednostavna: gramaža x kalorijska vrijednost namirnice.

Jasno, na većini proizvoda odmah piše ta vrijednost, ali važno je pripaziti iz kojeg izvora unosimo kalorije. Zbog toga postoji detaljniji raspis. Pravilna prehrana uključuje sva tri nutrijenta, a njihova količina i raspored u danu ovise o pojedincu. Nikako ne bismo smjeli zapostaviti masti samo zbog višeg unosa kalorija. Ipak one podmazuju naš hormonalni sustav. Zapamtite! Lakše je pratiti kalorijski unos tanjura na kojem možemo raspoznati svaki sastojak.

4. Kako znati koliko kalorija trebamo unijeti?

Na internetu postoje razni kalkulatori koji nam pomažu izračunati indeks tjelesne mase i naš bazalni metabolizam, a u vrijeme današnjih pametnih telefona možemo njima pustiti da razmišljaju umjesto nas. Jedna od najpoznatijih aplikacija je My fitness pal. Samo upišemo svoje trenutno stanje, svoje ciljeve, vrijeme kroz koje ih želimo postići i on nam predloži način prehrane i broj potrebnih kalorija. Bazu namirnica stvaraju sami korisnici pa se ona proširuje iz dana u dan. Skeniramo barkod, upišemo gramažu i izračun je tu. Osim toga, može nam poslužiti i kao popis za dućan da ne skrenemo s pravog puta u moru šarenih polica trgovina.

Ana K.

Foto: Shutterstock

Posegnite za sezonskim voćem: prve šljive – superhranjive, a niskokalorične ili mandarina – idealna poslastica s malo kalorija i puno vitamina

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo