Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, boli i gubitka funkcije, a upravo omega-3 masne kiseline, kojima obiluju losos, skuša i sleđ, pokazale su se učinkovitima kada su u pitanju upalni procesi u tijelu.
Žene koje u svoju prehranu uključuju ribu mogu imati niži rizik od razvoja
 reumatoidnog artritisa, pokazali su rezultati nove velike studije.
 Stručnjaci iz Švedske su u istraživanje, koje je trajalo gotovo osam godina,
Stručnjaci iz Švedske su u istraživanje, koje je trajalo gotovo osam godina,
 uključili 32,000 žena. Ispitanice koje su jele ribu najmanje jednom tjedno
 imale su 29 posto manji rizik od razvoja reumatoidnog artritis.
Masna riba – poput lososa, skuše i sleđa – pritom je ključna, ističe se u
 časopisu Annals of Rheumatic Diseases. Ta riba sadrži omega-3 masne
 kiseline koje su svoje pozitivno djelovanje pokazale kada su u pitanju upalni
 procesi, a žene koje su imale viši unos omega-3 masnih kiselina imale su i
 dvostruko manji rizik od reumatoidnog artritisa.
Rezultati studije ne dokazuju kako upravo konzumacija ribe uklanja rizik od
 ove bolne bolesti zglobova, ističu stručnjaci. No, postoji biološka baza na
 temelju koje se može zaključiti kako riba nudi zaštiti do određene mjere.
Reumatoidni
 artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, njihovog
 oticanja, boli i gubitka funkcije, a upravo omega-3 masne
 kiseline djeluju učinkovito kod upalnih procesa u tijelu.
Rezultati studije u skladu s s prijašnjim istraživanjima koja su
 potvrdila kako povećan unos omega-3 masnih kiselina smanjuje štetne posljedice
 kod osoba koje su već oboljele od reumatoidnog artritisa. Ono što je zanimljivo
 kod ovog istraživanja je činjenica da promjene prehrambenih navika i
 uključivanje ribe na jelovnik mogu smanjiti rizik od prvotnog javljanja reumatoidnog artritisa.
D.Š.




