Mališani mogu naučiti bolje čitati uz omegu-3

Djeca, skola, knjige

Ne samo da je omega-3 kamen temeljac dobrog krvožilnog zdravlja nego može pomoći i vašem mališanu s čitanjem!

Omega-3 masne kiseline pomažu kada želite istopiti suvišne kilograme, obraniti se od senilne makularne degeneracije oka (najčešćeg uzroka sljepoće), zaštititi od dijabetesa, nižeg tlaka, bolesti srca… Sada su ovom dugačkom popisu zdravstvenih dobrobiti britanski stručjnaci nadodali i pomak u čitanju mališana.

Naime, djeca koja su muku mučila s čitanjem uspjela su bolje naučiti čitati nakon uzimanja dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama.

Istraživači Sveučilišta Oxford su malene ispitanike stare između sedam i devet godina podijelili u dvije skupine. Jedni su kroz razdoblje od 16 tjedana svakodnevno uzimali tablete sa 600 miligrama omega-3 masnih kiselina, a drugi placebo.

Ustanovili su kako su djeca koja su najlošije čitala na početku studije i uzimala dodatke prehrani uspjela poboljšati svoju razinu čitanja nakon tri tjedna više nego mališani koji su najlošije čitali u skupini koja je uzimala placebo tablete.

"Prethodna su istraživanja pokazala dobrobiti uzimanja dodataka prehrani s omegom-3 u djece za stanja poput ADHD-a, disleksije i poremećaja razvojne koordinacije, ali ovo je prva studija koja je pokazala takve poziivne rezultate kod djece iz opće populacije“, objasnio je Paul Montgomery, profesor psihosocijalne intervencije na Sveučilištu Oxford, ujedno i voditelj studije.

S obzirom da naše tijelo ne može samo proizvesti ove masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane. Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa te orasi (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama, ulje lanenih sjemenki predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za vegetarijance.

Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje dnevnu dozu od 250 miligrama omega-3 masnih kiselina (kombiniranih EPA i DHA) za odrasle osobe bez većih zdravstvenih tegoba. S druge strane, australska Nacionalna zaklada za srce preporučuje duplu dozu. Porcija lososa od sto grama može sadržavati i do 400 miligrama DHA omega-3 masnih kiselina i između 200 i 400 miligrama EPA kiselina.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!