Ako ste se susreli sa zatajenjem srca, u svoju prehranu biste trebali uključiti namirnice bogate vitaminom C, savjetuju korejski stručnjaci.
Prema njihovom istraživanju, osobe čije je srce zatajilo, a koje ne konzumiraju dovoljno vitamina C imaju dvostruko veće izglede biti hospitalizirani ili čak i umrijeti u odnosu na pacijente čija prehrana sadrži dovoljno ovog vitamina. Također su dvostruko skloniji povećanoj razini C-reaktivnog proteina u krvi, koji je povezan s bolestima srca.
Korejski su istraživači pratili 212 pacijenata sa zatajenjem srca prosječno stare 61 godinu kroz razdoblje od četiri dana. Pažnju su posvetili vrsti hrane koju su jeli, a kompjuterski je program izračunao njihov unos vitamina C, a pretragom krvi je ustanovljena razina C-reaktivnog proteina.
Ispitanici su praćeni sljedećih godinu dana: ukupno je 61 osoba hospitalizirana (29 posto) ili je umrla zbog srčanih problema. Ispitanici koji su konzumirali manje vitamina C su prije hospitalizirani ili su u većoj mjeri umrli.
Ako ste se nadali da svoj problem možete riješiti dodacima prehrani s vitaminom C, prevarili ste se. Naime, nisu zamijećene jednake dobrobiti ako se uzimaju suplementi, za razlku od konzumacije hrane bogate ovim vitaminom.
Vitamin C je u velikim količinama sadržan u agrumima, peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli kupus ima više vitamina C nego citrusi naranča, limun i grejp.
K. Horvat