Razmišljate o smanjivanju količine mesa koju jedete? Nedostatak proteina više nije problem, jer zamjene za meso zadovoljavaju sve nutritivne vrijednosti koje ima, primjerice, i odrezak.
Dajte im šansu i otkrit ćete novi svijet put iznenađujuće ukusnih i zdravih okusa.
Sojino “meso”
Sojino meso ili strukturirani biljni protein (TVP) ono je što ostane od zrna soje nakon što se iz njih izluči ulje. TVP se koristi za sve vrste mesnih nadomjestaka, od veganskih burgera do pilećeg paprikaša. Dolazi u raznim oblicima: začinjen, nezačinjen, mljeven, u komadima (medaljoni, komadići, ljuspice) i brzo je kuhan. TVP zapravo ima više bjelančevina od većine vrsta mesa. Također, nema masti, ima puno manje kalorija, te obiluje željezom, izoflavonom i vlaknima.
Proces pripreme je vrlo jednostavan. Koji god oblik TVP-a kupili, jednostavno navlažite toplom vodom i pustite da odstoji desetak minuta. Nakon toga smjesu tretirajte kao meso – začinite, pecite, pržite, pohajte…
Tofu
Tofu je za sojino mlijeko isto što i sir za kravlje mlijeko – procesi pretvorbe vrlo su slični. Radi se o svojevrsnom kulinarskom čudu – u netretiranom obliku tofu ima vrlo blag okus, no brzo poprima okus začina i hrane s kojima se priprema.
Obiluje bjelančevinama, vitaminima, kalcijem i drugim mineralima, a ne sadrži kolesterol. Tofu je također vrlo lako probabljiv. Tvrđi tofu možete marinirati, peći, dimiti ili pržiti u woku. Ako želite jelo s posebno vjernom građom mesa, smrznite tofu i potom ga otopite. Mekani tofu miksajte i koristite u kremastim umacima, za puding ili preljeve.
Sejtan
Mesne zamjene nisu uvijek bazirane na soji! Sejtan je primjerice
poznat i kao “pšenični gluten”, a radi se od istog tijesta koje se
koristi za pripremu tjestenine. Možete ga kupiti u trgovini, ali i
napraviti sami. Jednostavno gnječite tijesto u zdjeli vode dok sav
škrob i posije nisu otklonjeni. Sejtan može biti dimljen, pržen na
tavi, pečen ili pržen na roštilju poput mesa ili tanko narezan za
sendviče. Dodatna prednost – prirodno je siromašan mastima.
Tempeh
Tempeh je namirnica slična mesu, a potječe iz Indonezije. Proizvodi se kontroliranom fermentacijom kuhanog sojina zrnja pomoću plijesni Rhizopus. Tijekom fermentacije, Rhizopus veže zrna soje u kompaktnu bijelu pogaču, no tempeh nije tako vlaknast kao meso.
Bogatog je i pikantnog okusa i može se upotrijebiti na niz različitih načina. Tempeh obiluje vitaminima B skupine i proteinima.
D. Šorgić