Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto je dobro piti kavu?

Svima su poznati nezdravi učinci kave, no uvijek postoje dvije strane priče.

Istraživanja, koja prenosi portal medicalnewstoday.com otkrivaju u kojim je slučajevima kava ipak dobra. Osim što direktno utječe na zdravlje, ona popravlja raspoloženje, smanjuje bolove i djeluje kao afrodizijak.

Kava je dobra za kondiciju

Povedena studija pokazala je da tri do četiri miligrama kafeina po kilogramu (težini) sat vremena prije tjelovježbe pomažu pri vježbanju, povečavajući razinu izdržljivosti. Kofein u kavi smanjuje intenzitet kemijskih reakcija u tijelu koje obično izazivaju umor.

Kava može zaštiti od Alzheimerove bolesti

Istraživači Sveučilišta Južne Floride i Sveučilišta Miami utvrdili su da je manje vjerojatno da osobe koje u prosjeku piju tri šalice kave dnevno razviju Alzheimerovu bolest.

“Mi ne tvrdimo da će umjerena konzumacija kave u potpunosti zaštititi ljude od Alzheimerove bolesti. Međutim, čvrsto vjerujemo da ona može značajno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti ili je odgoditi na dulje vrijeme”, rekao je doktor Chuanhai Cao, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Južne Floride i koautor studije.

Kava može poboljšati sjećanje

Novo istraživanje Sveučilišta John Hopkins otkrilo je da kofein pomaže pri sjećanju čak do 24 sata nakon što je konzumiran. Znanstvenici su podijelili uzorak na dvije grupe. Prvoj skupini je dan placebo, a drugoj 200 mg kafeina pet minuta nakon proučavanja niza slika. Sljedećeg dana kada su ispitanike tražili da se sjete slike, oni koji su konzumirali kafein dokazali su se boljima u prisjećanju.

Kava može pomoći u zaštiti od raka kože

Zajedničko istraživanje bolnice Brigham and Women’s Hospital i veleučilišta Harvard Medical School iz 2011. godine otkrilo je da žene koje piju više od tri šalice kave dnevno imaju 20 posto manji rizik od obolijevanja od najčešćeg tipa raka kože od onih koje konzumiraju manje od jedne šalice dnevno. Konzumiranje kave bez kofeina nije imalo nikakvog rezultata u pogledu raka kože što je navelo znanstvenike na sumnju o kofeinu kao ključnom sastojku u borbi protiv raka kože.

Kava može produžiti život

Prema studiji koju je New England Journal objavio 2012. godine, žene sklone konzumiranju šalice do dvije kave na dnevnoj bazi produžit će si život! Naime, znanstvenici tvrde da postoji velika povezanost između pijenja kave i duljeg životnog vijeka, najvjerojatnije zbog postojanja antioksidansa u kavi.

Kava može zaštititi organizam od oštećenja jetre

Nedavno istraživanje World Cancer Research Fund UK-a utvrdilo jest da ljudi koji dnevno popiju šalicu kave imaju znatno manji rizik od raka jetre. Zdravstvena organizacija American Cancer Society zaključila je zrna kave mogu smanjiti broj gena uključenih u proces upale te sniziti rizik za 14 posto. Iako se dosadašnji rezultati temelje na testiranju provedenom nad životinjama, usporedbe s ljudskom vrstom su već u tijeku.

Tamara Markulin
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo