Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto jesti hren kad je hladno? Pomaže kod prehlade, olakšava upalu sinusa…

Shutterstock

Korijen hrena je mnogima omiljen dodatak zimskim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu- kada se nariba.

Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju

Svjež korijen hrena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno se dobrim smatra dodati ga masnim jelima jer potiče probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova.

Hren se preporuča u hladnim periodima jer je dokazano da njegove arome pomažu u sprečavanju i liječenju prehlada. Konzumacija hrena potiče otpuštanje sluzi pa tako umiruje kašalj, a olakšava i simptome upale sinusa. Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Cejlonski cimet i krom na tanjuru za kontrolu bolesti dijabetesa

Kako čuvati i koristiti namirnicu

Čuvajte svjež korijen hrena u papirnatoj vrećici i to do sedam dana, ili ga narežite na sitne komade i zamrznite do upotrebe. Ako želite naribati hren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo izgubiti svježinu.

Hren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili umak. Jedite ga sirovog jer kuhanje uništava njegovu specifičnu aromu.

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo