Zašto ste na poslu vječno gladni? Nutricionistica savjetuje što jesti, a što izbjegavati - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto ste na poslu vječno gladni? Nutricionistica savjetuje što jesti, a što izbjegavati

Opet sam gladna! Koliko ste puta to čuli od svojih kolegica na poslu?

Vjerojatno mnogo puta baš kao i nutricionistice Diana Gluhak Spajić te Ana Uremović Novačić iz Centra za nutricionizam koje objašnjavaju kako postoje dva najčešće slučaja zbog kojih su zaposlene žene “vječno gladne”:

Prvi je slučaj onaj da često prođe cijeli radni dan, a ponekad i dulji period gdje žene ne konzumiraju hranu odnosno ili zaborave ili im je važnije dovršiti neki započeti posao, dok je drugi slučaj uglavnom onaj u kojem biraju krivu hranu, najčešće nekakve pekarske proizvode ili slične namirnice koje su bogate jednostavnim ugljikohidratima koji će naglo povisiti razine glukoze u krvi, ali i ubrzo dovesti do osjećaja ponovne gladi.

Stalno grickanje na poslu

Kada govorimo o stalnoj gladi na poslu, nutricionistice objašnjavaju da su im mnoge žene priznale da često nešto grickaju za radnim stolom, bilo da su to nekakvi keksi, krekeri, čokolada ili slični proizvodi. Upravo loša prehrana žena na poslu potaknula je nutricionisticu Dianu Gluhak Spajić da pokrene radionice za zaposlene žene na kojima mogu naučiti kako se pravilno hraniti te je li na poslu potrebno brojiti kalorije ili ne.

Američke palačinke s voćem – brz i jednostavan recept za lijene dane

Nutricionistica Ana Uremović Novačić upozorava da je pravi problem gotovo uvijek u odabiru namirnica za gablec:

Najčešće se poseže za prvom stvari koja nam je dostupna, a to su uglavnom peciva, lisnata tijesta, krafne, kroasani i ostali pekarski proizvodi te pahuljice, voćni jogurti, žitne pločice koji su bogati jednostavnim ugljikohidratima. Kada osjetite nagon za grickanjem, radije posegnite za orašastim plodovima i sjemenkama.

Organizacija i planiranje ključ su uspjeha svake žene što bi se trebalo odraziti i na prehrambene navike, objašnjavaju nam nutricionistice:

“Potrebno je odrediti što točno želimo konzumirati i s tim ciljem krećemo u kupnju namirnica kako bismo izbjegli slučaj da konzumiramo prvo što nam padne pod ruku. Drugi je korak svakako pretpriprema namirnica vikendom ili dan prije. Neki od načina pretpripreme su isjeckati povrće i voće za nekoliko dana, po potrebi namirnice zamrznuti, pripremiti posude za određivanje točne porcije i odabir namirnica za obrok, priprema različitih namaza od voća i povrća te mahunarki, kuhanje veće količine mahunarki odjednom i raspoređivanje na više obroka kao i priprema čitavih jela pogodnih za zamrzavanje.”

Svi su ludi za keto dijetom, a loša je za jetru, bubrege, probavu…

Pametno planirajte

U svakom slučaju zaposleni bi trebali zaboraviti na najčešće greške koje se rade, a to su upravo neplaniranje i neorganiziranost!

“U tim slučajevima osoba ili cijeli dan gladuje pa imamo slučaj da prvi obrok u danu konzumira tek nakon 17 sati ili jedenje prve dostupne namirnice koja u većini slučajeva nije nutritivno vrijedna namirnica – upozoravaju nutricionistice i savjetuju pripremu obroka kod kuće poput salate od piletine, popečaka od špinata i krumpira, voćne salate, tjestenine sa svježim sirom… 

Opasne bakterije vrebaju u sirovoj hrani – za neke namirnice već znate, a neke će vas iznenaditi

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo