Hrana i recepti

Hrana i recepti

Opasne bakterije vrebaju u sirovoj hrani – za neke namirnice već znate, a neke će vas iznenaditi

Shutterstock

Istraživanja pokazuju da je zaraza salmonelom u EU posljednjih godina u stalnom porastu, a u što se i sami možemo uvjeriti zahvaljujući sve češćim skandalima s neispravnom hranom koju uvozimo iz drugih zemalja. Osim salmonelom, jedući nedovoljno termički obrađenu hranu možemo se zaraziti i drugim opasnim bakterijama, poput E. coli, “crvom haringe”, hepatitisom A…

Među hranom za koju stručnjaci predlažu da se ni u kom slučaju ne konzumira u sirovom obliku nalaze se i prave gurmanske poslastice. Unatoč tome, izbjegavajte ih želite li očuvati svoje zdravlje i zdravlje članova obitelji, a ukoliko nikako ne možete bez njih jedite ih samo ako ste sigurni u podrijetlo namirnica.

Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama

Sushi

Priprema se od sirovog mesa, povrća i avokada zbog čega je izvrstan izvor vitamina i omega-3 masnih kiselina, ali zbog sirovih namirnica koje sadrži konzumacijom sushija u organizam biste mogli unijeti bakterije i nametnike poput Anisaxis simplexa (crv haringe) koji uzrokuje povraćanje, proljev i bolove u trbuhu.

U težim oblicima zaraza ovim nametnikom može završiti kobno zbog čega mala djeca, trudnice i osobe sa slabijim imunitetom ne bi trebali konzumirati sirovu ribu. Također, stručnjaci preporučuju da izbjegavate ribu koja sadrži visoke količine žive, poput sabljarke, morskog psa i tunja patudo.

Koje namirnice uzrokuju umor?

Svinjetina

Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno svinjsko meso može sadržavati bakterije poput salmonele, E. coli i listerije. Možete se razboljeti od konzumacije nedovoljno kuhane svinjetine ili od kontakta s daskom ili priborom kojim ste obrađivali meso.

Svinjetinu treba pripremati na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva, a zatim ostaviti da odstoji najmanje tri minute prije nego je poslužite.

Kamenice

Kamenice u vaš organizam prenose viruse i bakterije iz vode u kojoj žive.

Ukoliko nisu dovoljno termički obrađene kamenice mogu širiti infekciju koja se zove vibrioza, što vas može učiniti vrlo bolesnima. Također mogu širiti hepatitis A, virus koji uzrokuje bolest jetre.

U potpunosti skuhajte kamenice prije nego ćete ih konzumirati.

Volite dagnje, škampe, kozice? Imamo jednostavan i ukusan recept za svaki dan

Salate i kokteli od morskih plodova

Ove osvježavajuće ljetne poslastice sadrže sirove morske plodove marinirane u limunovu soku. Kao i sushi, postoji mogućnost da mogu sadržavati bakterije i parazite koji uzrokuju trovanje hranom.

Preskočite nedovoljno kuhane ili sirove morske plodove, osobito ako ste u grupi visokog rizika, kao što je trudnoća, dojenje ili imunološki problemi. Kuhajte ih na minimalno 70 stupnjea Celzijevih.

Što će se dogoditi ako vašem organizmu nedostaje željeza?

Tatarski biftek

Posve je prihvatljivo ukoliko volite da je vaše meso pripremljeno na način „medium rare“, ali nije dobro ići u krajnost i jesti posve sirovo meso.

Sirova govedina i piletina mogu biti zaražene bakterijama poput E. Coli i salmonele. Da biste izbjegli zdravstvene poteškoće koje uzrokuju ove bakterije, radije jedite termički ispravno obrađeno meso.

Sirova jaja

Svježa jaja mogu biti zaražena salmonelom koja uzrokuje trovanje hranom. Najbolji način da izbjegnete moguće zdravstvene komplikacije je da ne pripremate hranu koja sadrži u sebi sirova jaja.

Hranu koja se priprema s jajima držite uvijek u hladnjaku, a za recepte koji zahtijevaju sirova jaja, poput umaka holandez ili nekih krema za kolače koristite isključivo pasterizirana jaja.

Izbjegnite najčešće greške kod pripreme jaja

Brašno i tijesto

Teško je odoljeti porivu da isprobate tijesto koje ste tek umijesili, ali ništa što sadrži sirovo brašno u sebi ne biste smjeli kušati prije termičke obrade. Brašno također može u sebi sadržavati štetne bakterije, poput E. Coli.  

Sirovo tijesto nemojte kušati i nemojte dodavati brašno u jela koja ne namjeravate nakon toga termički obraditi. Također, djeca se ne bi trebala igrati s brašnom i tijestom. Kad završite s upotrebom brašna u kuhinji, ne zaboravite nakon toga temeljito oprati ruke.

Ne jedite sirovo tijesto za kolače!

Sirovi krumpir

Što radite s krumpirom kad pozeleni? Naime, zeleni dio krumpira sadrži solanin – gorku tvar koja uzrokuje proljev, vrućicu, glavobolju i povraćanje. Odrežite taj zeleni dio i temeljito operite krumpir prije nego što ga pripremite. Uvijek jedite termički obrađeni krumpir, nikad ga nemojte koristiti u sirovom ili nedovoljno termički obrađenom obliku.

Krumpir: zdrava ili nezdrava namirnica?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo