Izbjegnite najčešće greške kod pripreme jaja

jaja, kajgana, Shutterstock 293255915

Krcata kvalitetnim bjelančevinama, zdravim mastima i vitaminima (pogotovo B2 i B12), jaja su također bogat izvor kolina – esencijalnog nutrijenta za razvoj i funkcije mozga.

Svi znamo da je lako pripremiti jaja, ali ipak postoje pravila koja će ih učiniti savršenim obrokom. 

Evo koje greške najčešće ponavljamo i kako iz izbjeći: 

Kajgana

Ne koristite tavu od lijevanog željeza za pripremu kajgane. Jaja će se za takvu tavu lijepiti pa se savjetuje korištenje posude koja će to onemogućiti.

Pripremate jaja na viskom temperaturama

Jaja kuhaju iznenađujuće brzo, tako da ih ne želite pripremati na visokoj temperaturi – osim ako volite jesti suha jaja... Kajganu napravite u posebnoj posudi i obavezno smanjite vatru kada ih sipate na tavu. 

Pripremite sarmu od puretine po receptu Marthe Stewart

Ostavljate ih na vrućoj tavi

Tava će ostati vruća nakon što ju maknete s vatre, a jaja koja su u njoj će se peći i dalje te će ona postati suha. 

Jaja stavljate kuhati u prevruću ili prehladnu vodu

Temperatura vode je najvažnija ako poširate jaja. Za poširanje, koje se najčešće koristi za spremanje jaja i filea ribe, namirnice se stavljaju u vodu koja samo što nije zavrela (do 95°C), a doda se i malo octa. 

Solite vodu prije kuhanja

Sol se obavezno mora dodati vodi u kojoj će se kuhati tjestenina ili krumpir, ali nikako kod kuhanja jaja. Sol omekšava namirnice, što je dobro kod pripreme tvrdih namirnica, poput povrća i tijesta, ali ne želite da se to dogodi i kuhanim jajima.

Ove su namirnice i nutrijeniti potrebni svakoj ženi

Gulite ih prije nego se ohlade

Ako ste gladni, sigurno nemate vremena čekati, ali jaja možete skuhati i nekoliko sati prije konzumacije, što će njima dati vremena da se sama odvoje od ljuske. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!