Želja za slatkom, slanom i prženom hranom se često javlja kada je čovjek pod stresom pa možemo zaključiti da naše raspoloženje utječe na ono što jedemo. Jeste li znali da ono što jedete može utjecati na vaše raspoloženje?
Hrana unesena u organizam mijenja kemijske procese u mozgu i tako utječe i na dobro i na loše raspoloženje
Započnite s promjenom životnih navika i vodite računa o prehrani. Iako vam se može dopasti liječenje pretjeranog stresa šećerom i kavom, oni su „lažni“ pobuđivači energije koji u konačnici potkopavaju vaš hormonalni sustav. Stres, koji podiže razinu kortizola, ujedno potiče i proizvodnju slobodnih radikala koji uzrokuju stanična oštećenja.
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati:
Kava
Ako ste osjetljivi na kofein i jedna šalica dnevno može izazvati tjeskobu, probleme sa snom ili nervozu. Ljudi koji redovito piju kavu imaju veću otpornost na kofein, nego oni koji kavu popiju vrlo rijetko. Istraživanja pokazuju da su muškarci osjetljiviji na kofein.
Dijetna gazirana pića
Ovo može biti dvostruki okidač – ne samo da sadrže kofein nego u njima ima i umjetnih sladila koji mogu značajno smanjiti razinu hormona sreće. Rezultati jednog istraživanja iz 2013. godine, u kojem je sudjelovalo više od 250 tisuća osoba, pokazuju kako je depresija češća među čestim konzumentima umjetno zaslađenih napitaka.
Tjestenina
Rafinirani ugljikohidrati poput tjestenina, peciva, bijelog kruha uništavaju vaše raspoloženje jer uzrokuju brz rast i još brži pad energije. Kako je i dokazano, izbjeći ćete ove probleme ako se odlučite za žitarice, smeđu rižu ili kvinoju.
Alkohol
Iako mnogi posežu za alkoholom kada se osjećaju loše, on svakako nije dugoročno rješenje i može imati suprotan efekt ako se prečesto konzumira. Alkohol budi osjećaj depresije i “igra” se s normalnim funkcioniranjem živčanog sustava, a uz to djeluje kao diuretik pa može dovesti do dehidracije koja uzrokuje slabljene kongnitivnih funkcija i nemogućnost fokusiranja, a krajnja je posljedica buđenje osjećaja anksioznosti.
Savjet: Prehrana bogata svježim voćem i povrćem povećava razinu tritofana u mozgu, te time utječe na veću proizvodnju serotonina što djeluje umirujuće. S druge strane, hrana bogata proteinima promiče proizvodnju dopamina – pa se osjećamo budnije i pozornije. Brza, zašećerena, masna i prerađena hrana smanjuje razinu ovih hormona u mozgu i povećava stres i napetosti.
Ana A.
Foto: Shutterstock
Zdrava tjestenina – isprobajte integralnu, bezglutensku ili od konopljina brašna!