Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.
Prijedlog jelovnika za 5. ožujka 2012.
Doručak
Voćne kukuruzne kocke
Svježi sok od naranče
Recept: Voćne kukuruzne kocke
Sastojci: 500 g kukuruznoga griza, 1,5 l vode, malo soli, 100 g suhoga grožđa, 100 g suhih smokava, 100 g oraha, 100 g badema
Priprema: Grubo nasjeckane suhe smokve, grožđice, orahe i bademe lagano umiješati pred kraj kuhanja palente. Ova količina oraha, badema, smokvi i grožđica može se povećavati. Peći u kalupima za muffine ili sve izliti u lim za pečenje i zapeći u pećnici na laganoj temperaturi. Ohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz svježi sok od naranče.
Ručak
Juha od špinata i tofua
Sojini medaljoni s mrkvom i graškom
Salata od matovilca i radiča
Recept: Juha od špinata i tofua
Sastojci: 225 g svježega špinata, otprilike 14 kockica svježeg tofua, 2 žlice ulja, 2 žličice soli, 600 ml vode, 2 žlice umaka od soje, 1 žličica sezamovog ili bučinog ulja
Priprema: Očistiti i oprati špinat, ocijediti ga i narezati na manje dijelove. Pripremiti tofu. U većem loncu zagrijati ulje, kratko popržiti špinat dok ne omekša, dodati sol i vodu i pustiti da provri. Dodati tofu i umak od soje i kuhati još 2 minute. Prije posluživanja, dodati sezamovo ili bučino ulje..
Recept: Sojini medaljoni s mrkvom i graškom
Sastojci: 900 g sojinih medaljona, 800 g fino nasjeckanog luka, 500 g narezane mrkve, 400 g zamrznutoga graška, 1 konzerva kukuruza (250 g), 0,050 l crvenog vina, povrtni temeljac za juhu, 50 g margarina, 1 svežanj začinskog bilja, sol, papar, umak od soje.
Priprema: Luk i mrkvu pirjati na margarinu. Dodati grašak, crveno vino i povrtni temeljac za juhu. Pirjati na laganoj vatri dok mrkva i grašak ne postanu mekani. Dodati kukuruz i estragon. Potom dodati sojine medaljone, prethodno prokuhane oko 20 minuta u posoljenoj vodi i popržene na margarinu, i svežanj začinskog bilja. Posoliti i popapriti te dodati umak od soje, prema želji. Prije posluživanja, odstraniti svežanj bilja.
Večera
Raženi kruh s namazom od kikirikija
Salata od blitve, mrkve i šampinjona
Recept: Salata od blitve, mrkve i šampinjona
Sastojci: 100 g blitve, 4 mrkve, 100 g šampinjona, limunov sok, umak od soje, maslinovo ulje, češnjak u prahu, sol, papar, mljeveni ružmarin (po želji)
Priprema: Blitvu očistiti i prokuhati 5 min u slanoj vodi, dobro ocijediti i izrezati na rezance. Svježu mrkvu očistiti i tanko narezati na kolutiće. Šampinjone očistiti i prokuhati 5 min, ohladiti i izrezati na listiće. Sve sastojke promiješati i dodati začine. Poslužiti hladno.
Za međuobroke: avokado, kivi, integralno pecivo sa sojinim jogurtom, banana.
Dobar tek!
Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Izvor: www.zeleni-ponedjeljak.com