Želite zdravije kolače? Evo koje sastojke morate koristiti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite zdravije kolače? Evo koje sastojke morate koristiti

Kada govorimo o zdravim kolačima ne treba odmah “skakati pred rudo” misleći kako to nema veze s ukusnim kolačima ili pak kako vam za te kolače treba barem duplo više novaca nego za klasične.

Prevarili biste se! Ovih blagdana možete unijeti male (ali pozitivne) promjene i pripremiti zdraviju verziju tradicionalnih kolača koje obožava cijela obitelj. A kako bi to što uspješnije napravili, za pomoć smo zamolili nutricionisticu Dianu Gluhak Spajić:

“Za pripremu zdravijih kolača, ne treba nam uopće cilj biti birati egzotične sastojke kojih se ne može lagano doći, već one koji su nam lako dostupni i koji su uglavnom sezonski. Neke od namirnica na koje zaboravimo, a prisutni su nam stalno: suhe šljive i ostalo suho voće, čak i smrznuto, šumsko voće, cejlonski cimet, integralno brašno, lanene sjemenke, med, tamna čokolada za kuhanje, chili, puter tikva, šipak…”

Oprez kod termičke obrade

Nutricionistica napominje kako je glavna razlika između zdravih i klasičnih kolača u vrsti namirnica koje koristimo, način na koji pripremamo kolače te, naravno, koju količinu konzumiramo.

“Primjerice, kolač od idealnih sastojaka može otići u sasvim pogrešnom smjeru ako termička obrada ne bude odgovarajuća. Molekularni procesi koji se odvijaju na visokim temperaturama imaju prvenstveno za cilj učiniti kolač zdravstveno ispravnim, ali i postići gastronomski užitak. Fulamo li samo u jednoj stvari, nemamo kolač, a ako pretjeramo u termičkoj obradi ili koristimo krivu ulje za termičku obradu, onda nemamo zdravi kolač”, napominje Diana Gluhak Spajić.

Vježbe pokretljivosti – priprema za zimske radosti

Kod pripreme zdravije verzije blagdanskih kolača postoji nekoliko sastojaka koje možemo kvalitetno i relativno jeftino zamjeniti.

“Bijelo brašno zamijenimo integralnim ili samo dodamo dio integralnog u obično bijelo brašno – već ćemo napraviti zdraviju verziju našeg kolača, jer ćemo imati dodatna prehrambena vlakna koja su super za probavu. Šećer zamijenite s primjerice stevijom i medom. Stevija (Stevia rebaudiana) nema kilokalorija (kcal) i slatkog je okusa, pa je vrlo zanimljiva kao dodatak kolačima. Osim toga, stevija ima termofilna svojstva, to znači da je
postojana na visokim temperaturama, stoga je danas sve prisutnija kao zamjena konvencionalnom stolnom šećeru (saharozi) u pripremi raznih jela” objašnjava nutricionistica i dodaje: “Ipak, ne pretjerujte – med, nasuprot steviji ima kalorija i  iokemijski je vrlo sličan stolnom šećeru. No, ima znato veću hranjivu vrijednost za čovjeka, jer ima antimikrobna, antifungalna, protuparazitska svojstva, a sadrži i zanimljive količine antioksidanasa. Kokosovo ulje je interesantno jer njime dominira srednje lančana laurinska masna kiselina u količini do čak 50%, čime kokosovo ulje dobiva epitet lakše probavljivosti ali i antimikrobnog djelovanja, te omogućava bolju apsorpciju vitamina topivih u masti (A, D, E i K), minerala i aminokiselina. Kokosovo ulje se najbolje kod kolača ponaša u biskvitima i raznim kremama, a podržat će i kraće pečenje. Ghee maslac
nasuprot običnom maslacu podržava vrlo visoke temperature, čak i do 252°C, čime je vrlo interesantna masnoća za pripreme bilo kakvih kolača i slastica, bez kemijskih promjena ulja. No, unatoč svim ovim privlačnim svojstvima navedenih namirnica, upozorava
nutricionistica, treba znati da su masnoće i više nego duplo kalorične od proteina i ugljikohidrata (9kcal/g), te da ako su zdrave, ne znači da u njima možemo pretjerati.

Ovako izgleda pravilna njega osjetljivih ruku i stopala zimi!

Ključno je biti umjeren, inače ćemo se nakon nove godine „probuditi“ s preko nekoliko kilograma viška. To sve ne bi bio toliki problem da smo ostatak godine aktivni i hranimo se raznovrsno i zdravo, jer u tom slučaju ćemo se brzo vratiti u fit formu. No, ako smo većinu godine zalijepljeni za uredski stolac uz lošu hranu pored tipkovnice, trebamo snažnije dignut ručnu. Definitivno, moramo razmišljati u dvije strane: malo više discipline
i malo više zdravijih kolača. I već će pozitivne promjene biti vidljive” zaključuje Diana Gluhak Spajić.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo