Probiotici su općenito prepoznati kao sigurni, ali ne preporučuju se ako imate ugrožen imunosni sustav zbog određenih stanja poput autoimunih bolesti.
Koja je razlika između probiotika i prebiotika?
Prebiotik nije isto što i probiotik. Prebiotici su hrana za probiotike. To su neprobavljivi dijelovi hrane koje služe kao hrana dobrim bakterijama koje obitavaju u našem probavnom sustavu te tako stimuliraju njihov rast i aktivnost. Povrće i voće su namirnice bogate prehrambenim vlaknima koja služe probioticima kao hrana stoga je za našu mikrobiotu od ključne važnosti da na dnevnoj bazi unosimo dovoljno tih namirnica.
KAKO DJELUJU PROBIOTICI?
Dobre bakterije održavaju nas zdravim podržavajući našu imunološku funkciju i probavu. Određene vrste dobrih bakterija također mogu:
• pomoći vašem tijelu da probavi hranu
• spriječiti prekomjeran rast loših bakterija koje mogu narušiti ravnotežu u crijevima
• sintetizirati vitamine
• pomoći podržati stanice koje oblažu vaša crijeva kako biste spriječili ulazak loših bakterija koje ste možda konzumirali (hranom ili pićem) u krv
• pomoći razgradnji i apsorpciji lijekova
• sintetizirati kratkolančane masne kiseline (engl. short chain fatty acid, SCFA)
Postoji jedan razlog zašto ste stalno naduti, tvrde nutricionisti
STANJA NA KOJA POZITIVNO UTJEČU PROBIOTICI
Neka od stanja kojima bi moglo pomoći korištenje probiotika (hranom ili dodacima) uključuju:
• proljev (uzrokovan recimo antibioticima ili infekcijama)
• zatvor
• sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
• infekcije candidom i infekcije bakterijom Helicobacter pylori
• infekcije mokraćnog sustava
• vaginalne infekcije
• bolesti zubnog mesa
• intolerancija na laktozu
• alergija
• ekcem (atopijski dermatitis)
• infekcije gornjih dišnih putova (upale uha, prehlada, sinusitis)
OSIM HRANE, PROBIOTIKE U PREHRANU MOŽETE DODATI I DODACIMA PREHRANI
Probiotici se kao dodaci prehrani mogu naći u obliku kapsula, praha, tekućine… Kvalitetan probiotički pripravak mora imati nekoliko karakteristika:
• mora biti humanog podrijetla
• mora imati najmanje 109 CFU (1 milijarda bakterija po gramu praha)
• mora imati kombinaciju različitih sojeva bakterija
• mora imati dokazanu reprodukciju nakon unosa u organizam
• mora biti stabilan na sobnoj temperaturi
• mora biti otporan na probavne kiseline
• mora preživjeti u crijevima nakon konzumacije
• mora imati dokazanu korist za vaš organizam
• mora biti siguran za upotrebu
Svi pričaju o probioticima, ali u određenim stanjima ih ne treba uzimati – evo u kojima
Foto: Shutterstock