Zdravlje

Zdravlje

Postoji jedan razlog zašto ste stalno naduti, tvrde nutricionisti

Shutterstock

Ako vam se čini da stalno imate balon u trbuhu, ovo bi mogao biti razlog.

Nadutost je često posljedica stvaranja plinova, zatvora i prehrambenih navika. Ne samo da vas može smetati pri obavljanju svakodnevnih obaveza, već može biti i fizički vrlo neugodno. Na sreću, nije nemoguće riješiti ovaj problem kako bi se osjećali ugodnije u svojoj koži, ali i novim trapericama.

Prvi je korak: Identifikacija problema

Kako smo spomenuli, puno je razloga zašto možete biti naduti, od previše hrane do zadržavanja vode, ali nutricionisti nude najčešći uzrok ovoj pojavi, te tvrde kako se radi o neravnoteži crijevne mikrobiote – što bi bio zbroj svih mikroorganizama, u ovom slučaju u crijevima, u kojima živi oko 100 milijuna živih bakterija, od kojih nisu sve loše.

Želite učinkovit imunitet? Saznajte zašto ne smijete zanemariti prehranu

Crijevna mikrobiota i nadutost

“Neki ljudi mogu baš zbog disbalansa crijevne mikrobiote stalno patiti zbog nadutosti, drugim riječima u toj situaciji vladaju „loše“ bakterije, a ne one „dobre“ koje se nalaze u crijevima“, pojasnila je Keri Gans, nutricionist i autor knjige Male promjene u prehrani.  
Crijevna mikrobiota je dom velikom broju mikroorganizama koji nastanjuju veliko crijevo, a oni pomažu pri razgradnji hrane, vitamina, proizvodnji hormona, podrška su imunološkom sustavu i zdravlju crijeva, a čak mogu utjecati na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Zdravlje crijeva, ukratko, ima utjecaj na zdravlje cijelog organizma a koliko će ona biti zdrava, ovisi o bakterijama koje se u njima nalaze, a kako smo spomenuli, odgovorna su i za raspoloženje, energiju, imunitet i mogućnost koncentracije.

Kada je ravnoteža bakterija u crijevima poremećena, posljedica može biti nadutost.

Kako stres može uzrokovati loše zdravlje crijeva

Kada se poremeti ravnoteža dobrih i loših bakterija u crijevima, radi se o posljedici nekoliko faktora, poput korištenja antibiotika, loše prehrane pa čak i stresa.
“Kada smo pod stresom, primjećujemo i promjene u našim crijevima koje mogu biti uzrok nadutosti. Psihički stres može uzrokovati promjene u osjetljivim crijevima i otežati protok hrane kroz probavni trakt, a to su samo neki od problema“, pojasnila je Colleen Christenson, nutricionist i osnivač stranice no.food.rules

10 namirnica koje vaša štitnjača jako voli, i dvije koje biste trebali izbjegavati

Možda je čudno pomisliti kako vas trbuh boli radi stresa, ali sve postaje jasno kada znamo da su mozak i crijeva jako dobro povezani. Oni leptirići u trbuhu ili mučnina prije važnog sastanka su dokaz da mozak i crijeva međusobno komuniciraju i to pomoću milijuna neurona koji se kreću o oba smjera.

Što možete učiniti kako biste očuvali zdravu mikrobiotu crijeva?

Izbjegavajte stres: Možete si pomoći nekim vježbama kako biste smanjili doživljaj stresa, a možete pokušati i tako da duboko udahnete 4 puta prije obroka kako biste opustili crijeva i um. Jedite polako bez distrakcija i žvačite svaki zalogaj barem 20 puta.

Jedite više probiotika: Spriječiti pojavu nadutosti možete tako da unosite dobre namirnice u organizam. Probiotici su živi organizmi za koje se zna da će pomoći pri održavanju zdravlja crijeva. Možete ih pronaći u jogurtu i nekim fermentiranim proizvodima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo